Sádlo z Collonaty si dávali už dělníci v kamenolomech
Pověst vypráví, že kdysi přijel Michelangelo do italské Colonnaty, aby si tam vybral mramor pro své sochy a při té příležitosti do sytosti ochutnal i tamní sádlo.
To si totiž mazali dělníci v kamenolomech mezi chleby. Sádlo z Colonnaty se nakrájí na kostky, uloží do mramorových mís a dá se do vlhkých jeskyní. Stěny mísy jsou vytřené česnekem, solí a bylinkami. Recept je dodnes tajemstvím.
Ví se jen to, že mezi vrstvy sádla se dává i koriandr, pepř nebo anýz. Vše zraje šest měsíců. Podává se s opečeným chlebem. Originální produkt, který prodávají dobrá lahůdkářství, musí mít červený štítek s prasátkem před horami.
Věděli byste, proč kamenicí jedli s oblibou takové sádlo?
a) protože mastnými rukami hladili kámen – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) protože jim při těžké práci dodávalo mnoho energie – SMS ve tvaru POCHOUTKY B
Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS je 4 Kč vč. DPH.
Hrajeme o roční předplatné časopisu Gurmet a navíc knihu Živá kuchyně – snadno a rychle.
Soutěžíme do úterní půlnoci – 17. února 2015!
Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.