Samička využívající k vlastní obživě naparující se papoušky

3. duben 2021

Eklektus různobarvý je druh papouška, jehož rozšíření sahá od Sumby přes Novou Guineu a Yorský poloostrov po Šalomounovy ostrovy. Je jediným žijícím druhem rodu eklektus. Jeho nejbližším příbuzným byl eklektus pacifický, který žil na souostroví Tonga a vyhynul pravděpodobně před třemi tisíci lety.

Věděli jste, že někteří samci papoušků eklektus ve volné přírodě krmí společně jednu jedinou samičku? Eklektusové, tedy samci, jsou zelení a létají za potravou. Samičky jsou pestrobarevné a sedí  na hnízdě. Okolní samečci se jí dvoří, předvádějí se a nosí jí do volete krmení a ona to pak vyvrhne mladým. Elektusové mívají 1 až 2 vajíčka dvakrát ročně.

Eklektus je papoušek s mohutným zobákem budícím respekt všech, kteří vstoupí do jeho voliéry. Na svého pána ale obvykle nezaútočí. Zobákem si všechno osahává a velmi rád se mazlí. Přesně takového papoušky vlastní chovatel Václav Šeliga z Dolní Lutyně na Karvinsku, který se už jako malý kluk začal zajímat o zvířata.

Pozor, odkud si papouška přivezete

Jako první si v dětství samozřejmě koupil andulku. Dokonce by se na Václava Šeligu dalo prozradit, že na papoušky balil děvčata. Jeho celoživotní partnerka Zlatka se dnes stará o celý chov eklektusů i amazoňanů, a to už i s vnoučaty. Co takový chov eklektusů různobarevných vyžaduje? Hlavně mít pár rad od zkušených chovatelů.

Papoušci se naučí i mluvit. Václav Šeliga si do chovu přivezl samečka z Itálie a ten se s ním bavi jenom italsky, takže mu celá rodina moc nerozumí. Zjistili, že umí „ Lorenzo“, „čau“ a podobná slova. Nezbývá, než aby se chovatelova rodina pustila do studia italštiny.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.