Samuelova jeskyně u Sloupu v Čechách bývala skalním příbytkem poustevníka

26. květen 2016
Česko – země neznámá

Ve Sloupu v Čechách na severu Čech je největším lákadlem pro turisty skalní hrad. Málokdo ale ví, že okolí této malebné obce nabízí výletníkům k prozkoumání také celou řadu jeskyní. Jednou z nich je Samuelova jeskyně v lesích nad obcí. Jde o příbytek vytesaný do skály, ve kterém kdysi bydlíval poustevník.

„Samuelova se jeskyni říká podle poustevníka, který v ní kdysi žil a vyráběl tam čočky do brýlí,“ vysvětluje Jaromír Studnička, starosta obce Sloup v Čechách. Poustevník Samuel Görner vyhloubil do skály jeskyni v roce 1718 a žil v ní prý až do roku 1735. Skalní příbytek má okna, dveře, předsíň a jednu malou místnost. Předsíň údajně sloužila i jako kuchyně.

Kromě toho máte také šanci zjistit, jak nejznámější sloupský poustevník vypadal. Stačí, když se vydáte ke zdejšímu skalnímu hradu. „Návštěvníci, kteří tu navštíví skalní hrad, uvidí nahoře sochu poustevníka, který se dalekohledem dívá do dálky,“ popisuje Jaromír Studnička. Poustevník Samuel se dalekohledem dívá právě ke své jeskyni.

Skalní schůdky na první vyhlídku

Kdo se chce do Samuelovy jeskyně podívat, musí se připravit na sice krátký, ale zato ostrý výstup po lesní cestě, přes kořeny stromů strmě vzhůru. „Tahle cesta je jediným přístupem k jeskyni,“ říká Jaromír Studnička. Chce to tedy pořádné boty a pár minut intenzivní chůze. Zážitek nahoře ale stojí za to.

Od skalního hradu je Samuelova jeskyně vzdálená asi kilometr vzdušnou čarou, kilometr a půl po značené cestě. „V současné době patří Samuelova jeskyně mezi vyhledávaná místa ve Sloupu a je hodně navštěvovaná,“ říká Jaromír Studnička a pokračuje: „Kromě jeskyně je nahoře na skále i vyhlídka, na kterou je možné vystoupat po víc jak sto let starých skalních schodech. Z vršku je překrásný výhled na obec i sloupský skalní hrad.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.