Šaty inspirované zpěvačkou Madonnou, antikou i Orientem s českou bižuterií jsou k vidění v Třeboni

4. prosinec 2023 15:10

Téměř 50 modelů předních českých návrhářů doplněných jabloneckou bižuterií vystavuje Zámecká lékárna v Třeboni. Lidé je pohromadě uvidí v Česku úplně poprvé. Šaty na výstavě s názvem Skleněná šatna pocházejí nejenom z Jablonce nad Nisou, ale i dalších podniků a společností. Navrhlo je devatenáct českých návrhářů, mezi nimi například Beata Rajská nebo Josef Ťaptuch.

„Tady máme takové exotické šaty, které vypadají jako z paláce Šeherezády. Mají podprsenku z malinkatých skleněných kamínků a jsou opravdu velmi extravagantní,“ ukazuje jeden z modelů ve výstavních prostorách Zámecké lékárny v Třeboni její ředitelka Lenka Želivská.

Modely jsou díly předních českých návrhářů, ale také začínajících designérů. Šaty a šperky tvoří vždy jeden celek. „Tady jsou například jednoduché šaty od Ronyho Plesla dozdobené velmi zajímavou extravagantní broží, vedle pak koktejlové šaty od Natali Ruden, které kombinují malinkaté korálky a doplňuje je náhrdelník ve stejném designu,“ popisuje Lenka Želivská.

Návrháři využili nejrůznější materiály, mimo jiné umělé hedvábí a také vlnu. „Máme tady tři modely svetrů v kombinaci s kabelkami a bižuterií, ale i lehké šifonové látky, na nichž neuvěřitelně vyniknou šperky. To jsou tyto dva náhrdelníky u bílých antických šatů. Vedle toho naopak zase obepínající satén, ke kterému se hodí extravagantní náhrdelník,“ dodává ředitelka Zámecké lékárny v Třeboni.

Předseda Svazu výrobců skla a bižuterie Pavel Kopáček upozorňuje na šaty, které byly oblíbené na počátku tisíciletí, v době vrcholu kariéry zpěvačky Madonny. „K těm je náhrdelník, který není nový, ale pochází z dvacátých let, z doby vrcholu jablonecké bižuterie. Móda se točí pořád dokola, takže vždycky je to jenom parafráze na něco a na někoho,“ dodává.

Čtěte také

Velmi složitá je podle něj výroba kabelek a velkých šperků. „Nebo tyto stříbrné šaty, protože to je něco jako háčkování s perličkami, 200 až 300 hodin práce,“ ukazuje.

Korálky použité na výrobu šperků i šatů mají mnoho tvarů a barev. „Pokud vezmeme kombinaci barev, odstínů, velikostí, tvarů, dekorů a dalších prvků, tak ta kombinatorika mluví o dvanácti milionech možností,“ připomíná Pavel Kopáček.

Pro skláře je podle něj nejnáročnější pravděpodobně výroba ručně broušené perle. „Tam je osm až deset operací a výsledkem je třeba osmimilimetrová kulička,“ vysvětluje.

Skleněná šatna, expozice modelů s českou bižuterií, bude k vidění v Zámecké lékárně v Třeboni do konce května, a to vždy o víkendech včetně dnů mezi vánočními svátky.

Spustit audio

Související