Sbíráte turistické známky? Vyrábějí se v Janovicích, kde mají i venkovní expozici

3. srpen 2017
Česko – země neznámá

Malá dřevěná kolečka s číslem a obrázkem si lidé vozí ze svých toulek po České republice jako památku. Ti hravější propadli sběratelské vášni. Turistické známky se už 20 let vyrábějí v Janovicích u Rýmařova. A právě tam si vysloužili venkovní muzeum, které má podobu čínské císařské cesty.

Upravený chodníček lemovaný zastřešenými vitrínami vede na kopec, na kterém stojí odpočinkový altánek. Procházka kolem vitrín je vlastně takovou malou cestou kolem celé naší země. Je v nich totiž umístěno všech téměř dva a půl tisíce turistických známek, které byly dosud vydány.

Spoluautoři turistických známek Ladislav Gin Šín a David Holub kdysi společně vedli skautský oddíl. Při pořádání bojové hry v Jeseníkách vymysleli barevná a čísly opatřená kolečka. Skautům se líbila, a tak je začali sbírat. Jejich autoři se později rozhodli vyrábět kolečka z březové větve s vyobrazením turisticky atraktivního místa. V Janovicích se turistické známky vyrábějí už 20 let.

Motiv úplně první vyrobené známky nemohl být pro oba jesenické patrioty žádný jiný než hora Praděd. Turistické známky se brzy staly fenoménem. Ze svých cest si lidé přivážejí hezkou vzpomínku, sbírají jednotlivé známky, zapojují se do hry a navzájem soutěží, kdo jich má víc. Na stránkách www.turisticke-znamky.cz existuje žebříček nejúspěšnějších sběratelů.

V současné době jsou turisticky nejatraktivnější místa Česka již pokrytá. O zařazení dalších se vždy hlasuje, protože si musí známku zasloužit. To znamená, že i třeba za 100 let k němu budou mířit turisté kvůli přírodní kráse, historické hodnotě nebo jiné nekomerční atraktivitě.

Muzeum má podobu čínské císařské cesty

Před třemi lety byly po dohodě s památkovým úřadem ve speciální sběratelské edici vydány známky 33 nejméně navštěvovaných památek. Několik vitrín v janovické venkovní expozici je ještě volných. A to je dobrá zpráva. Krásných míst, která na svou známku teprve čekají, je u nás určitě ještě spousta.

Spustit audio