Schůzky s literaturou: Elena Lacková

Rozhlasoví posluchači měli velké štěstí: díky romistce Mileně Hübschmannové vzniklo dokonce několik pořadů, které uvedly do oficiální kultury romskou spisovatelku a dramatičku Elenu Lackovou. Stalo se to dlouho před tím, než její nejlepší kniha Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou vyšla tiskem.

Dnes už je všechno jinak a Elena Lacková má své čtenáře nejen v Čechách a na Slovensku, ale i v mnoha dalších evropských zemích. Její autobiografický příběh se pro mnohé z nich stal prvním hlubším kontaktem s romskou historií, mentalitou a kulturou a možná alespoň trochu přispěl ke změně stereotypů, které tu po léta panovaly.

V pořadu Schůzky s literaturou vám nabídneme nejen ukázky z knihy, ale také z některých archivních pořadů o Eleně Lackové. Připomeneme velkou propagátorku jejího díla Milenu Hübschmannovou, která vyprávění Eleny Lackové zaznamenala, upravila, přeložila z romštiny a nakonec přivedla až ke knižnímu vydání. Poslechneme si také ukázky z dalších děl Eleny Lackové, totiž z jejích pohádek a povídek. Autorka nikdy neopustila svá životní témata: psala o těžkém postavení Romů a pronásledování a pohrdání, kterým je vystavovala majoritní společnost, ať už v době předválečné, za hrozných časů druhé světové války a v podstatě i za dob socialismu. Nadaná vypravěčka, první romská žena, která vystudovala Karlovu univerzitu, pocítila tohle všechno nejednou na vlastní kůži.

Elena Lacková zemřela na Nový rok před deseti lety. V pořadu, který k tomuto výročí připravila Hana Soukupová, uslyšíte také romistku Helenu Sadílkovou, nakladatele Roberta Krumphanzla a čtenáře Eleny Lackové.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio