Sečská přehradní hráz propojila kopce, na kterých stojí hrady Oheb a Vildštejn

26. květen 2016
Česko – země neznámá

V letech 1924 až 1935 přehradily koryto řeky Chrudimky v úzkém údolí mezi hrady Oheb a Vildštejn u Seče mohutné žulové bloky. Vznikla tak 42 metrů vysoká koruna hráze vodní nádrže Seč. Voda se rozlila do údolí v délce sedmi kilometrů a zatopila čtyři mlýny, čtyři pily, tírnu lnu a jedenáct stavení.

Na konci devatenáctého století postihly kraj kolem Chrudimky ničivé povodně. Především proto bylo rozhodnuto o stavbě přehrad, které by přívaly velké vody dokázaly zachytit. První byla postavena u obce Hamry, druhá na středním toku Chrudimky u městečka Seče.

Chrudimka se v těchto místech kroutila a prudce ohýbala, až si vysloužila lidové pojmenování Ohebka. Na vrchním toku kolem Trhové Kamenice se jí zas podle kamenitého řečiště říkalo Kamenice.

Po napuštění přehrady zůstal nad hladinou malý ostrov, nezatopený zalesněný vrchol kopce. Dlouhá léta zde měli tábořiště vodní skauti. Dodnes je oblíbeným cílem turistů. Vždyť kdo by si nechal ujít plavbu na neobydlený ostrov?

Kdo nebyl v létě na Seči?

Po napuštění přehrady vznikl uprostřed nádrže zalesněný ostrov

Ihned po napuštění se břehy nádrže začaly plnit chatkami a plážemi. Seč se velmi rychle stala oblíbeným místem pro letní odpočinek. Individuální i ten organizovaný. Všechny větší podniky z širokého okolí tu měly chaty a chatky, ve kterých jejich zaměstnanci s rodinami trávili své dovolené. V šedesátých letech pak začaly vznikat kempy. Ten největší oslaví za dva roky padesát let své existence.

Velká rozloha vodní hladiny přitahovala od začátku také sportovce. Pořádaly se zde soutěže plavecké i závody na lodích. Od roku 1975 se každoročně pořádá Memoriál Miroslava Kroufka. Jde o závod v dálkovém plavání pořádaný na počest plavce ze Slatiňan, který přehradu jako první po celé její délce přeplaval.

Plži na Ohebu

Kolem Seče se už dva roky buduje cyklostezka, která má spojit nejhezčí vyhlídková místa u přehrady. Zatím stále ještě není dokončená, v tuto chvíli práce komplikuje vysoký stav vodní hladiny, kterou vodohospodáři úmyslně drží kvůli obavám z letního sucha.

Věž zříceniny hradu Oheb stojí na skalnatém vrchu nad přehradou

Nejoblíbenějším výletním místem u přehrady je zřícenina hradu Oheb. Skalnatý vrch nad korunou hráze je zarostlý lesem a celá oblast je chráněnou přírodní rezervací. V sutinách Ohebu totiž hnízdí výr velký a při zemi je možné pozorovat vzácné druhy měkkýšů.

autor: KSA
Spustit audio