Sedm skal nad Starou Červenou Vodou chybí na mapách, ale stojí za vidění

3. leden 2018
Česko – země neznámá

Stará Červená Voda na Jesenicku leží na úpatí Sokolího hřbetu, který náleží k Rychlebským horám. Největší skalní útvar v obci, který se jmenuje Sedm skal, však patří spíš do Žulovské pahorkatiny. Přestože se jedná o seskupení několika bizarních skalních útvarů, málokdo o něm ví a není ani zanesené na mapách.

Členitá pahorkatina se skládá ze žuly a granodioritů. Ve středním pleistocénu byla pokrytá pevninským ledovcem. Právě ledovec sem zanesl mohutné balvany, a to dokonce nejen z tuzemska, ale i ze zámoří – některé pocházející až z daleké Skandinávie.

Ledovec ohladil zdejší krajinu do neuvěřitelně malebné podoby. Jakoby si zde matka Příroda zakázala ostré hrany. To platí i o zdejších skalách. Přestože jsou tvořeny jednou z nejtvrdších hornin – granitem, jsou ohlazené jako bochníky chleba.

Skalní město Sedm skal zůstalo téměř zapomenuté uprostřed lesů. Přitom není nijak daleko od civilizace. Od Nové Červené Vody, která je součástí obce Stará Červená Voda, je toto místo vzdálené jen asi kilometr. Stejně daleko je skalní útvar od místní části Podhradí patřící k Černé Vodě. Právě zde se nachází základna pro návštěvníky proslulých cyklistických Rychlebských stezek. Jeden z trailů vede jen asi 200 metrů od skal.

Sedm skal není snadné najít

Z Nové Červené Vody se k nim dostanete nejlépe z horního konce obce, kde se napojíte na cyklistickou trasu směřující do Černé Vody. V místě, kde cyklisté zabočí na lesní pěšinku, musí pěší turista pokračovat dál po lesní cestě až na křižovatku čtyř cest, která je asi 200 metrů od odbočky cyklostezky. Zde se dá vlevo a stoupá do prudkého kopce. Poté, co se cesta narovná, je na místě. Vpravo v lese stojí Sedm skal.

Severní část Sedmi skal

Z Černé Vody vede cesta ze silničky vedoucí od kostela do Podhradí. Těsně před základnou Rychlebských stezek je třeba odbočit za potokem vlevo a vydat se na jihovýchod. Tudy vede cesta opět na křižovatku zmíněných čtyř cest, kterou je nutné projít rovně. Pak už je cesta stejná.

V lese je ukryté působivé skalní město. I když se tomuto místu říká Sedm skal, ve skutečnosti je zde skalních útvarů víc. Pravda, sedm zdejších skalisek je dominantních. Na některé z nich je možné pohodlně vystoupit, nejsou ale nijak zabezpečené a člověk musí dávat pozor.

Rozhled poněkud omezuje okolní les, přesto je odtud dobře vidět na masiv Rychlebských hor na jihu. Na skalách se objevují náznaky puklin ale i erozního opracování. Pokud se k Sedmi skalám vydáte na výlet, patrně tam budete sami.

autor: kbz
Spustit audio