Šéfkuchař Petr Svoreň: Na práci kuchaře je nejtěžší disciplína. Je to dřina, ale přináší i lásku
Šéfkuchař Petr Svoreň je respektovaný mistr přípravy i aranžování pokrmů. Koronavirovou krizi využil k tomu, aby přes sociální sítě motivoval amatérské kuchaře a dělil se s nimi o své recepty. Je pověstný tím, že své nadšení i optimismus vkládá do všeho, co vaří.
„Dřív jsem jako šéf křičel, byl jsem protivný. V průběhu času jsem ale přešel k empatii. Snažím se v lidech najít potenciál a na něm pracovat. Takže vytvářím tým v přátelském duchu, ale zároveň vytvářím mantinely,“ říká o vedení kuchařského týmu. Výsledek na talíři je totiž týmová práce.
„Na talíři tvoříme vždy originál. Chodím se ptát mezi lidi přímo po jídle, jak byli spokojení, jak jim chutnalo. Je strašně důležité mít zpětnou vazbu. Kuchařské ego se musí potlačit, děláme to přece pro lidi a je důležité, aby jim chutnalo,“ doplňuje.
Jak zúročuje své zahraniční zkušenosti z Itálie a Rakouska? Objevuje v gastronomii stále něco nového? A má nějaký nejoblíbenější pokrm z dětství? Poslechněte si v rozhovoru s Jarkou Vykoupilovou.
Související
-
Nechtěla jsem nikoho kopírovat, ale hrát si, říká Šárka Divácká, která peče dorty jinak
Mechový dort zdobený cvrčky nebo krém s majonézou? Šárka Divácká stojí za nevšedními cukrářskými výtvory ve firmě, v jejímž názvu je omluva za to, že peče jinak.
-
Mouka je při pečení naprosto zásadní, říká autorka kuchařky Cesta z těsta Petra Burianová
Pekařka a cukrářka Petra Burianová v poradně Apetýtu prozradí, jak připravovat těsta na cukroví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.