Sexbyznys v Česku: Muži si sundají prstýnek a nevěra se nekoná

12. březen 2024

Není pravdou, že ženy pracují v sexbyznysu jen z nouze. Mnoho z nich ano, ale některé sex baví, umí si nastavit hranice a třeba díky tomu procestují svět. Češi a Češky jsou k sexbyznysu tolerantní, alespoň to deklarují. Práce v sexbyznysu má obrovské stigma, vágní právní oporu a mnoho rizik. Pro všechny zúčastněné je důležité bezpečí a nastavení hranic. V podcastu Balanc, sérii Moderní láska, rozebíráme téma s Kateřinou Šádkovou z organizace Rozkoš bez rizika.

Markéta: Z našeho průzkumu od Behavia vyplývá, že asi 5 procent lidí někdy zaplatilo za sex. Co přivede člověka do sex byznysu?

Kateřina: Naše klientky do sexbyznysu nejčastěji přivede tíživá životní situace. Potřebují například stabilizovat rodinný příjem, protože mají vysoké dluhy. Pak může být další skupina, která poskytuje sexuální služby. Sex je baví a plní si tužby, které by se k nim jinak nedostaly. 

Petr: Tedy je mýtus, že do sexbyznysu člověka přivede jenom nouze, zejména ta finanční a možná nějaká psychologická patologie?

Markéta Šetinová, Kateřina Šádková a Petr Bouška

Kateřina: Určitě to neplatí a jsem ráda, že tenhle mýtus můžeme částečně vyvrátit. U nás v organizaci se primárně potkávám s lidmi, kteří jsou v nouzi. I kvůli tomu, že máme i dermatovenerologickou ambulanci, tak potkávám ženy a muže, které jednoduše sex baví. Znají hodnotu svého těla a umějí se takzvaně prodat. Mají jasně dané hranice a sex je to, čím se chtějí živit. Pokud bychom neměli v Rozkoši bez rizika ambulanci, tak se s touto částí klientek a klientů vůbec nepotkám. Kdybych to vztáhla k našim statistikám, opravdu je množství těchto lidí menší. Více lidí k tomu něco dotlačí. Odhaduji, že jenom 20 procent našich klientů a klientek sex opravdu baví, ale pořád to není úplně zanedbatelné číslo. Dál jsou ještě lidé, se kterými se vůbec nepotkám, protože nepotřebují sociální službu, nepotřebují naši dermatovenerologii. To číslo opravdu může být daleko širší. 

Moderní láska pokračuje! Od 1. května pro vás budeme pravidelně připravovat nové epizody a zapojit se do nich můžete s vašimi otázkami a příběhy o vztazích, randění a seznamování! Vaše hlasové dotazy posílejte na e-mail modernilaska@rozhlas.cz.

Petr: A co hledají zákazníci a zákaznice?

Kateřina: Důvody jsou opět různé. Mám to zprostředkované od našich klientek. Častým důvodem například může být, že žijí v rodině, mají manželku a ta není ochotna nebo nemůže poskytnou nějakou sexuální aktivitu. Rozhodnou se dojít za erotickou pracovnicí a službu si zaplatit. Když to tedy stáhnu k mužům, omlouvám se mužské populaci, ale slyším častěji, že služeb erotických využívají. Zároveň také může být skupina mužů, kteří se nechtějí vázat, kteří potřebují jenom sex na jednu noc. Je to jasně daná služba a berou to jako výměnný obchod. Nebo to mohou být i mladší muži, kteří ještě nemají sexuální zkušenosti a chtějí se připravit na budoucí přítelkyni, aby byli schopni jí sexuálně uspokojit. 

Markéta: Přijde mi velmi zajímavé, že i když je to jasná transakce, tak klientky mi často říkají, že muži jim předstírají, že jsou nezadaní. Sundávají si prstýnky nebo nemluví o manželce, přítelkyni nebo tak mlží a vytvářejí atmosféru, že je to doopravdy.

Kateřina: Protože pořád je tam stigma. Opravdu muži asi mají dojem, že když si sundají snubní prstýnek a nepřiznají manželku, tak se nevěra nekoná. Ale je to otázka. 

Moderní láska je speciální sérií podcastu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Druhá série po roce opět přináší sedm témat o současných podobách lásky: o závazku, seznamování se, sexbyznysu, rozchodech a návratech, manželství, genderu a životě singles. S nápadem natočit tuto sérii oslovila Radio Wave psychoterapeutka, socioložka a zakladatelka Institutu Moderní láska Markéta Šetinová. V pořadu využíváme exkluzivní data o intimitě a vztazích od výzkumné agentury Behavio a společně s experty napříč obory přemýšlíme o tom, jaké změny se týkají seznamování a partnerství v současném Česku. 

Petr: Když si muži sundávají snubní prstýnky, vědí o tom jejich manželky, je to konsenzuální?

Kateřina: Nevím, jestli si na to troufnu odpovědět. Část těch žen to určitě neví. Žádný vztah není stoprocentní. A pokud dva nejsou správně naladěni v sexu, tak věřím tomu, že jsou i rodiny, kde to mají otevřené komunikují o tom. Říká se, že jsou ženy, které ví, že něco nejsou schopny poskytnout, tak manželovi dají zelenou. 

Markéta: I v průzkumu od Behavia vychází, že je 9 procent mužů, kteří využívají placené sex služby a asi jen jedno procento žen. Z různých důvodů je to mužská záležitost. Máš zkušenosti se zákaznicemi, ženami?

Kateřina: Úplně minimálně. Opravdu jsou to ani ne procenta, spíš promile. V Rozkoši bez rizika jsme s klienty muži, kteří poskytují sexuální služby, začali pracovat relativně nedávno, v roce 2020. Celkově takových klientů máme minimum.  

Poslechněte si celý rozhovor o sexbyznysu v Česku.

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka