Sháníme peníze na obnovu Josefova, je to velká historická perla, říká starosta Jaroměře Jan Borůvka

17. červenec 2023

Podíváme se do Jaroměře, kde se v nadmořské výšce 254 metrů setkávají tři řeky, Labe, Úpa a Metuje. A kde také mají po podzimních komunálních volbách nového starostu Jana Borůvku z hnutí ANO. Toho vám teď moc rádi představíme.

Jak u vás na podzim dopadly komunální volby? Pro vás tedy vítězně.
Abych pravdu řekl, tak dnes máme 17. července a jestli se nemýlím, je to přesně tři čtvrtě roku, co jsem nastoupil do funkce starosty, respektive byl jsem zastupiteli zvolen do funkce starosty. Na jednu stranu se může zdát, že je to krátká doba, na druhou stranu dlouhá doba, záleží, z kterého úhlu se na to podíváme. Z toho pracovního to tak neskutečně letí, že si ani neuvědomuji, že už jsem ve funkci tři čtvrtě roku. Ale z toho životního uplyne spousta času, když se to tak vezme.

Jan Borůvka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co to pro vás osobně znamenalo, že jste byl zvolen starostou v Jaroměři?
Byla to určitá osobní výzva, když už jsem byl osloven, abych vstoupil do politiky. Musím se podívat zpětně trošku do historie, kdy celá naše rodina byla nějakým způsobem vtažena do politiky. Protože můj dědeček se tuším aktivně podílel na politice v tehdejším Československu. Byl i starostou, ve válečných letech, v obci Dolany a potom ho lidé zvolili a postrčili až do Národního shromáždění, do dnešního Parlamentu, kdy vlastně působil i ve vedení. A byl tam až do konce roku 1968, což byla ona proreformní vláda. Takže se to odmalička kolem mě motalo.

Abyste fungoval v takové pozici, musíte být trochu komediant. Jsem členem divadelního spolku, možná je to předurčení být starostou.
Jan Borůvka, starosta Jaroměře

Čím jste profesně?
Když to vezmu od začátku, po základní škole jsem se vyučil klempířem pro stavební výrobu. Nevím, jestli to byl úplně ten správný směr, ale každopádně potom jsem sloužil u Policie České republiky v Jaroměři, takže jsem byl Jaroměřák. A i ta místní znalost se možná dnes trošku hodí. Potom jsem se různě věnoval, řekněme, i soukromému podnikání, vyráběl jsem letecké modely, stavebnice, vyvážel jsem je do celého světa. A pak přišly konkurenční výrobky z východu, čemuž jsem nebyl schopen konkurovat, tak jsem se zase zaměřil na volný trh, působil jsem ve finančním poradenství a v obchodě. Tedy komunikace s lidmi je pro mě zásadní.

Čtěte také

Modelařina, to je váš koníček?
Abych pravdu řekl, byl to můj velký koníček odmalička. A jak se někdy stane, že když si uděláte z koníčka profesi, tak pak máte období, kdy chviličku toho koníčka odložíte. Tedy teď jsem ve fázi, kdy jsem modelářství odložil, ale jelikož mám dva malé syny, tak předpokládám, že se k tomu zase postupně vrátím.

Váš předchůdce, pan starosta Horáček, je zase velkým ochotníkem, má rád divadlo. Co vy a kultura?
Rád na to navážu. Protože se u toho musím trošku usmívat. Abyste fungoval v nějaké takové pozici, tak musíte být maličko ochotníkem a komediantem, protože ona emoční inteligence je tam neskutečně potřeba. Takže i já jsem členem divadelního spolku. Možná je to jakési předurčení být starostou, nevím.

Jak se daří kultuře v Jaroměři?
Řekl bych, že u nás máme poměrně dobře založeno na kulturu. Ať to vezmu přes pevnost Josefov, Bastion I. s podzemními chodbami. A dalších asi 13 soukromých spolků, které se výrazně věnují Josefovu. Pak nově rekonstruovaný Wenkeův dům, kde sídlí naše muzeum. Tam bych rád všechny pozval. A máme i další, řekněme divadelní aktivity a vůbec se naše městské kulturní středisko neustále věnuje kulturnímu vyžití. Mohu pozvat na 2. září, kdy budeme mít dožínky na náměstí v Jaroměř. Teď jsou za námi slavnosti Oživlý Josefov.

Lidé mě na ulici zastaví a slýchávám i chválu. To je pro náš tým na městském úřadě ta nejlepší vizitka. Potěší, když vás někdo pochválí.
Jan Borůvka, starosta Jaroměře

Určitě bych rád také pozval do Josefova, kde máme Bastion IV. nově zrekonstruovaný, pomocí dotace se nám podařilo část hradeb dát do kupy, sídlí tam Umělecká kolonie, což je spolek, který město podporuje. V muzeu máme expozici rodiny Wenkeů, jsou tam i veškeré informace, jak vznikal onen obchodní dům a jak se rodina ke všemu tomu obchodování postavila proreformně, protože postavit takový velký obchodní dům v poměrně malém městě bylo dost zásadní a odvážné rozhodnutí.

Čtěte také

Starostujete tři čtvrtě roku, jsou nějaké problémy, které už vidíte? Jak jste se třeba vypořádali s rušením poboček pošt?
Abych pravdu řekl, když jsme se to dozvěděli, bylo to jak blesk z čistého nebe. Ale zareagoval jsem na to, okamžitě jsem jednal s představiteli a s vedoucími, dokonce i se zastupujícím panem generálním ředitelem jsem měl několik jednání. A myslím si, že se nám podařilo domluvit, že pokud by kolabovala pobočka 1, kterou máme pod náměstím, tak bychom posílili i donáškovou službu. To je forma, která se již dnes nabízí. Takže jsem vyzýval i obyvatele, aby se případně obrátili i na pobočku číslo 1 pod náměstím, která by tuto službu mohla rozšířit.

Vy jste měli tři pobočky a zůstala jen jedna.
Přesně tak. Jedna byla v Josefově, jedna na Zavadilce. Osobně se byl podívat několikrát na poště a nezaznamenal jsem, že by se u přepážek vytvářely velké fronty. A připravovali jsme v této souvislosti i projekt Senior taxi, kdyby to bylo potřeba.

Čtěte také

Vize, plány, investiční akce, co všechno máte v Jaroměři před sebou?
Poměrně zásadním způsobem sháníme peníze na obnovu Josefova. Nechtěl bych, abychom dopadli jako Terezín. Chápu, oni mají jiné rozpočtové možnosti, nám se daří nějakým způsobem shánět investory. Nemůžu dnes o nich mluvit, protože jsou podepsány smlouvy mlčenlivosti, ale nějaké konkrétní kroky děláme. Nehledě i na aktivitu, kterou vynaložila naše vláda. Ta svým usnesením zavázala Terezín a Jaroměř, respektive Jaroměř s Josefovem, do programu, kdy Ministerstvo pro místní rozvoj má spolu s ministerstvy financí a kultury najít způsob financování. Už proběhla dvě jednání na úrovni vlády.

To by bylo skvělé, kdyby se vdechl těmto starým budovám nový život.
Ano, já to vnímám jako velikou perlu, kterou tady máme. Někdo to vnímá negativně jako finanční přítěž, ale já v tom vidím skutečný potenciál. Je potřeba to jen uchopit a najít správný směr, jakým to vše pozdvihnout.

Jakub Schmidt a Jan Borůvka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když jsem se ptal na starosti, tak se musím zeptat i na radosti. Co vás potěšilo v poslední době?
Nejvíce mě těší spokojenost našich občanů a zpětná vazba, kterou dostávám. Lidé mě na ulici zastaví a slýchávám i chválu, tak to je pro celý náš tým na městském úřadě ta nejlepší vizitka. Když vás někdo pochválí za vaši práci, to opravdu potěší.

Ještě jsem si vzpomněl i na železniční muzeum Výtopna Jaroměř, což je skvělá záležitost hned na vlakovém nádraží.
Ano, je to tak. V současné době sháníme nějaké finanční prostředky, abychom napravili majetkové vyrovnání z minulosti. Všichni se přijďte podívat, stojí to skutečně za to.

Naším hostem byl dnes starosta Jaroměře Jan Borůvka. Ať se daří Jaroměři pod vaším vedením. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související