Šikmější stavbu v Česku nenajdete. Kostel svatého Petra z Alkantary stojí v Karviné

27. říjen 2016
Česko – země neznámá

Za všechno může uhlí. Právě díky jeho těžbě se barokní kostel v karvinské části Doly stal opravdovou raritou. Původně stával na kopci. Pod ním ale lidé vytěžili 27 slojí a kopec se začal propadat. A s ním i kostel, který klesl přibližně o 40 metrů. Navíc se nachýlil o 6,8 stupně směrem na jih. Jako zázrakem unikl osudu ostatních staveb ve svém okolí.

Když dnes projíždíte městskou částí Karviná – Doly, jedete bohem zapomenutou a pustou krajinou zjizvenou důlní činností. Původně byla tato část samostatným a výstavním městem. S reprezentativním zámkem Solcou, honosnými domy, pivovarem, hornickými koloniemi a dvěma kostely. Starším barokním a novějším novogotickým. Ten ale potkal stejný osud jako ostatní stavby původní Karviné.

Čtěte také

Kostel svatého Petra z Alkantary dal vystavět v roce 1736 místní šlechtic František Wilhelm Larisch na místě původního dřevěného kostela svatého Martina. Poctivé základy, mohutné zdi, dobře promyšlená statika a dost možná i vůle Boží, to vše zachránilo svatostánek před zřícením. Ačkoli v 90. letech byl v tak špatném stavu, že se uvažovalo o jeho demolici, podařilo se jej díky důkladnému zajištění zachránit.

Jediiným rovným prostorem je nová podlaha kostela

Nic pro slabé žaludky

Stačí se jen postavit před kostel a váš stabilizační systém začne zmatkovat. Co je vlastně rovně a na co se může spolehnout? Doslova jako na moři se budete cítit, když vejdete dovnitř.

Podlaha je sice nová, dokonale rovná, ale stěny na vás začnou padat a budete mít pocit, že se vše vlní. V boční kapli, která má ještě původní podlahu, si dokonce ani nemůžete kleknout bez toho, abyste hned nezačali padat k zemi. Dokonce i obrazy musí být pověšeny ze dvou stran, jinak by šikmé prostory jen umocnily. Na vše si ale po chvíli dokáže většina lidí zvyknout. Důkazem je, že sem neděli co neděli míří věřící na pravidelné mše.

Kostel svatého Petra z Alkantary můžete navštívit právě v době nedělní mše, která začíná vždy v 9:30 hodin. Anebo si ve skupince minimálně 10 osob můžete objednat prohlídku u faráře Římskokatolické farnosti Karviná - Doly na telefonním čísle 596 314 455.

Spustit audio