Šikmo, ale stojí. Věž zřícené Michalovické putny má vyhlídku pro odvážné

29. září 2016
Česko – země neznámá

Pokud si myslíte, že jediná šikmá věž, po které se můžete procházet, je v italské Pise, mýlíte se. Stačí dojet na předměstí Mladé Boleslavi ve středních Čechách, kde se můžete projít po šikmé věži hradu, který ve 13. století založil šlechtický rod Michaloviců v čele s Janem z Michalovic, dvořanem krále Václava II.

Ten ve své době proslul jako mimořádně úspěšný účastník rytířských turnajů v Porýní a ve Francii. Porážel jednoho soka za druhým a vždy zůstal neporažený. A rozhodně věděl, jak si postavit bezpečné sídlo.

Hrad Michalovice měl dvojité hradby a vyrostl na skalním ostrohu, ze kterého je krásný výhled do údolí řeky Jizery. Původně nedobytný hrad je od roku 1513 považován za pustý a jenom zázrakem se jeho torzo dochovalo dodnes. Samotná věž se postupem času začala vychylovat. Protože byla ale dobře postavená, stále stojí. Díky válcovému tvaru věže je dnes hrad Michalovice známý také jako Michalovická putna.

Na vrchol věže se dostanou pouze odvážní

Romantickou atmosféru hradu miloval i Karel Hynek Mácha, který Michalovice navštívil v roce 1835, tedy rok před svou smrtí.

Postupovat dále úzkou chodbou se šikmými stěnami chce odvahu

Svou nedobytnost hrad nikdy nemusel prověřit. Hrad obsadili husité bez válčení. Mladá Boleslav se totiž k husitům přidala a hradní posádka jim brány hradu sama otevřela, zatímco Michalovicové uprchli na Bezděz, další ze svých hradů, který byl ještě bezpečnější než Michalovice.

Kromě válcové obranné věže se dochovaly zbytky druhých hradeb a hlavní zeď bývalého hradního paláce. Výstup na věž je ale skutečným zážitkem. Vede úzkou chodbou a prudkým točitým schodištěm vnitřkem věže. Šikmost stěn je vidět i zvenčí při pohledu ze země, ale právě ve vnitřních chodbách je sešikmení jasně patrné.

Schody z pískovce jsou sešlapané a kluzké a sešikmení nutí jít přímo po vnější hraně. Po náročném výstupu se ale za odměnu dostanete na prostornou vyhlídkovou plošinou, ze které je krásný výhled do širokého okolí, především na údolí řeky Jizery, vrch Babu i na samotnou Mladou Boleslav.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.