Simpsonovy dabuji omylem. Homera jsem dostal přes pivo, říká Vlastimil Zavřel

4. říjen 2016

Tankový prapor, Arabela, Báječná léta pod psa nebo Mazaný Filip. Filmografie Vlastimila Zavřela obsahuje řadu oblíbených filmů a seriálů. Patří mezi ně i Simpsonovi, u kterých už dlouhé roky propůjčuje hlas línému dobrákovi Homerovi. O legendární žluté rodince si popovídal s Janem Rosákem.

Matka byla baletka, otec operní zpěvák, dědeček i babička působili rovněž v opeře. Bratr patřil k významným dabérům, propůjčil hlas například Budu Spencerovi. Cestu Vlastimila Zavřela zkrátka formovalo zázemí herecké rodiny.

„Nikdy mě nenapadlo, že bych dělal něco jiného. V podstatě jsem vystudoval konzervatoř a začal hostovat v karlínském divadle, ovšem ještě jako student. Po studiích jsem šel na dva roky na vojnu a pak rovnou do Realistického divadla, což je ovšem činohra. Ale neustále jsem inklinoval k operetě a muzikálu, které mám rád, takže jsem současně s činohrou dělal pořád ještě něco s muzikou.“


Mám textu nejvíc, tak si mě vždycky vytočí úplně zvlášť. Takže jsem ve studiu třeba dva dny za sebou po čtyřech hodinách, udělám si své a kolikrát tam není ani hlásek okolo. Jedu zkrátka podle sluchátek z originálu a někdy se stane, že mi dají druhého, takže už někdy hlasy mám v češtině. Ale je to spíš výjimka.

Nejčastěji je ale bodrý herec slyšet v seriálu populárním nejspíš po celém světě. Simpsonovi se na televizních obrazovkách objevují od roku 1989, kdy se poprvé diváci seznámili s čtyřprstou animovanou rodinkou a dalšími postavami z městečka Springfield. Vlastimil Zavřel přitom začal Homera dabovat od třinácté řady. K Simpsonovým nastoupil takřka náhodou.

„Dostal jsem se k tomu v podstatě úplně omylem. Zdeněk Štěpán, který je režíruje od prvního dílu doteď, mě zavolal. Nejenom mě, vypsal prostě konkurz, když na tom byl Vlastík Bedrna zdravotně špatně. Vešel jsem na dabing street na Kavčích horách a vidím ty dabéry, ty frajery. Od Pavlaty přes Vaška Postráneckého. A já si říkám ‚co tady dělám? To nemá vůbec smysl tady být‘. Šel jsem si nahoru pro pikslu s pivem. A tak se vracím, Zdeněk Štěpán, který mě to potom vyprávěl, mě uviděl s tou pikslou, jak si tam pocucávám v klidu pivo, a říkal ‚no to je jasný, to musí být on‘. Takže takhle přes pivo.“

Vlastimil Zavřel, Jan Rosák

V seriálu můžete sice slyšet mimo jiné Jiřího Lábuse nebo Martina Dejdara, na place se ovšem slavní herci nepotkávají. „Mám textu nejvíc, tak si mě vždycky vytočí úplně zvlášť. Takže jsem ve studiu třeba dva dny za sebou po čtyřech hodinách, udělám si své a kolikrát tam není ani hlásek okolo. Jedu zkrátka podle sluchátek z originálu a někdy se stane, že mi dají druhého, takže už někdy hlasy mám v češtině. Ale je to spíš výjimka. A pak přijde parta Dejdar, Lábus a paní Štáchová, ti si udělají také svoje a pak vykousávají figurky okolo. Už jsem si na to zvykl,“ doplňuje Vlastimil Zavřel.

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Vlastimilem Zavřelem
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.