Sirup z červené řepy
V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy. Ty se i dnes dají využít do polévek anebo připravit podobně jako špenát.
S červenou řepou si v kuchyni můžete opravdu vyhrát. Možností existuje nepřeberné množství. My dnes konkrétně nabízíme recept na Sirup z červené řepy, který nám poslala posluchačka Milada.
Budete potřebovat:
- červenou řepu (množství kolik chceme)
- citon
- kyselina citronová
- cukr
- malinová třešť
Postup:
- Libovolné množství řepy nastrouháme najemno a zalejeme přiměřeným množstvím převařené vychlazené vody.
- Vše mám být ponořené.
- Přidáme rozkrojený citron a trochu kyseliny citronové a necháme do druhého dne odstát.
- Poté scedíme.
- Na 1 litr šťávy pak přidáme 1 kilogram cukru, dochutíme citronovou šťávou a také malinovou třeští.
Tip: Pevný podíl řepy, který nám zůstane po scezení, není potřeba vyhazovat. Přidáme jakékoliv ovoce (malina, ostružina, borůvka, černý jeřáb apod.). Chceme-li hladký džem, rozmixujeme a pomocí želírovacího cukru uděláme podle návodu marmeládu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.