Skalní hřib na Magnetovci poblíž Ústí nabízí nezvyklou podívanou. A mate kompasy

10. leden 2018
Česko – země neznámá

Leží stranou frekventovaných turistických tras. Odevšad je to k němu trochu daleko a dost do kopce. Přesto se výšlap na vrch nad Velkým Březnem u Ústí nad Labem vyplatí. Doslova v zajetí lesa uvidíte veliký skalní hřib. Geologové tak nazývají útvary vzniklé rozdílnou erozí.

„Dolní vrstva horniny je měkčí a poréznější než ta horní. Povětrnostní vlivy ji proto ohlodávají snáz než tu horní. Tak vznikají hřiby,“ vysvětluje znalec Českého středohoří Jiří Svoboda. „Zatímco spodní vrstvy slábnou, na vrchu zůstává v podstatě neporušená masivní hmota. Taková poklička nebo klobouk sedící na hubeném podstavci.“ Poeticky řečeno skalní hřib.

Podobné útvary nejsou ovšem ničím vzácným. V pískovcových skalách jich najdete spousty. Tenhle, ukrytý v lese nad Velichovem, je ale unikát. „Je to vlastně jediný takhle veliký útvar na vyvřelých horninách, “ vysvětluje Jiří Svoboda. Od roku 1992 je Skalní hřib – magnetovec chráněnou přírodní památkou.

Cesta k němu není snadná. Stoupání je náročné a dlouhé. „Z Března je cesta asi nejdelší. Autem si můžete pomoci tím, že dojedete do Suletic. Tak překonáte to nejhorší převýšení. Pořád vám ale budou zbývat asi tři kilometry chůze,“ říká Jiří Svoboda. Ovšem co nebývá snadné, je většinou krásné. Za trochu turistické námahy dostanete pohled na osm metrů vysoký skalní útvar.

Noha skalního hřibu je poněkud hubená a klobouk trochu malý, takže přirovnání k hřibu trošku pokulhává. Ale s trochou fantazie houbu ve skále najdete. A žasnout můžete ještě nad jednou zvláštnosti. Zblázní se vám kompas.

„Skalní hřib leží na vrchu zvaném Magnetovec a ten, jak už název napovídá, funguje jako magnet,“ prozrazuje Jiří Svoboda. Zdejší čedič je totiž hodně černý, což signalizuje, že obsahuje velké množství magnetitu. Ze stejného materiálu je i kopec Vysoký Ostrý nebo bájná hora Říp. Magnetitu je tu tolik, že ovlivňuje funkci kompasu.

Noha skalního hřibu je poněkud hubená a klobouk trochu malý, takže přirovnání k hřibu trošku pokulhává

Přístroj se střelkou, která neomylně ukazuje sever, už dnes sice vytlačily nejrůznější GPS zařízení. Pokud si chcete ověřit magické vlastnosti Skalního hřibu na Magnetovci, budete muset doma, někde v turistické výbavě po rodičích najít starý dobrý kompas. Až díky němu uvidíte, že se světový sever občas trochu přestěhuje. Vliv magnetické horniny přitáhne střelku a udělá z jinak spolehlivého společníka na cestách zmatenou věc.

K tomu, abyste našli cestu zpátky, ale kompas potřebovat nebudete. Skalní hřib je součástí naučné stezky, která navazuje na turistickou zelenou trasu vedoucí z Velkého Března. Tak šťastnou cestu a dobrou zábavu.

Spustit audio