Skalní věž Kobylí hlava je symbolem Příhrazských skal. Pro horolezce byla oříškem

18. únor 2016
Česko – země neznámá

Rozsáhlé území chráněné krajinné oblasti Český ráj spojuje Královéhradecký, Liberecký a Středočeský kraj. Na severní hranici Středočeského kraje v blízkosti Mnichova Hradiště leží Příhrazské skály, které propojují hustý les a příkré svahy. Odvážní turisté jsou odměněni pohledem na překrásné skalní útvary.

V okolí se tu tyčí na 178 skalních věží. Tyto pískovcové skály překvapují nečekanými tvary, a tak tu najdete například Řekovu hlavu nebo skálu jménem Puklá, pojmenovanou podle obrovské pukliny, díky níž se skála rozestupuje.

Symbolem Příhrazských skal je takzvaná Kobylí hlava. Stojí osamoceně a cestu k ní si musíte doslova proklestit. Ale když se k ní dostanete, čeká vás skutečný zážitek.

Symbolem Příhrazských skal je takzvaná Kobylí hlava

Kobylí hlava je velkým oříškem pro všechny horolezce. Nepokořená byla až do roku 1937. Skála byla natolik velkou výzvou, že se na ní dokonce odehrálo soutěžní klání mezi českými a německými horolezci o to, kdo dříve zdolá vrchol. Vyhrál německý horolezec Manfred Kauschka. O rok později pokořil Kobylí hlavu jako první Čech Vladimír Chroust Procházka.

Kobylí hlava je asi třicet metrů vysoká skála převislá ze všech stran, což velmi komplikuje cestu nahoru. Do značné výšky je navíc pískovec zcela hladký, což také znesnadňovalo výstup.

Tvar kobylí hlavy je v celé kráse vidět z ptačí perspektivy i z okolních skal. Kobylí hlava stojí stranou všech značených turistických tras. Dostanete se k ní od restaurace pod Kaštany v obci Příhrazy. Po lesní cestě se vydáte doprava, na druhé odbočce zahnete lesní cestou doleva do prudkého svahu. Když už jste kousek pod hradbou skal, máte Kobylí hlavu skoro na dosah.

Spustit audio