Skládal jsem do šuplíku 13 let. Nikoho to moc nezajímalo, říká Dalibor Janda

27. leden 2018

Zpěvák Dalibor Janda se na české hudební scéně pohybuje desítky let. Největší obliby dosáhl v 80. letech, kdy se rovnou třikrát stal Zlatým slavíkem. Cesta na vrchol ankety popularity ale nebyla úplně jednoduchá. Co oceněním předcházelo? A jak oslaví 65. narozeniny, které ho čekají v březnu?

Oslavy narozenin bývají u hudebníků často spojené se speciálním koncertem. Výjimkou nebude ani Dalibor Janda, který k polokulatinám připravuje na 19. března vystoupení v pražské Lucerně. Dorazit by měla spousta hostů, mezi jinými i Jiřina Bohdalová nebo Luděk Sobota, ale většina interpretů bude překvapením. Cítí se oslavenec na svůj věk?

„Ráno někdy jo. Ale jinak ještě pořád dobrý. Já už od svých 35-40 let trpím pořád se zády, plotýnky a tohle. Takže pořád chodím na masáže. Je to takový můj folklór. Jak už nejdu deset dní na nějakou masáž, aby mě někdo trochu srovnal a dal do kupy, tak už zas mám nějaký problémy. Tím, jak roky přibývají, tak je to takové čím dál lepší.“

Pro Dalibora Jandu byl v mládí hudebním vzorem Waldemar Matuška, díky němu údajně i začal zpívat. Jak ale zároveň přiznává, úspěch přišel najednou a dva před prvním Zlatým slavíkem vlastně bojoval o to, aby vůbec natočil nějakou desku.

Dalibor Janda, Jan Rosák

„Takový ty prvopočátky, na co jsem byl hrozně pyšnej, tak když jsem v ruce držel první single. V té době to bylo něco fantastickýho. Já jako ten člověk z Moravy, který vždycky chtěl stanout na prknech, co znamenala okres, se mi podařilo dostat do Prahy a natočit single. A tu placku držet v ruce, tak jsem jel za mámou. To byla písnička Jahodový koktejl, první věc, která se začala hrát v rádiích. A tehdy to začali hrát Slováci v pořadu Pozor, zákruta. A tam to někdo objevil a každý den to někdo hrál. Lidi se na to začali ptát a měli o to zájem, tak to Supraphon vydal. A to byl takový první skok, že se singlu prodalo přes 100 tisíc. A oni mi okamžitě říkali, jestli nemám něco dalšího. A já vlastně 13-14 let skládal do šuplíku a nikoho to nezajímalo.“

Jak se Dalibor Janda udržuje v kondici? A chtějí lidé jen osvědčené hity? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Jan Rosák , redakce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.