Sklípkana můžete krmit jen jednou za měsíc. A místa také moc nepotřebuje

25. listopad 2017

Co se týče domácích mazlíčků, mají lidé různý vkus. Někdo potřebuje chlupatého čtyřnohého parťáka, kterého může občas pohladit, jiným stačí rybičky nebo tvorové, kterým se většina z nás v přírodě vyhýbá. Martin Maláč z Jihlavy chová sklípkany.

„Já jsem začal chovat pavouky ve 12 letech. Dnes mám v bytě i štíry, šváby, kudlanky, mnohonožky,“ říká Martin Maláč. S úsměvem dodává, že měl vždycky rád takové ty příšerky. Po rozhovoru s ním si ale člověk musí říct, že sklípkani zas až takové příšerky nejsou. Pokud si člověk nepořídí jedovatého, může ho i opatrně pohladit. Nejedovatý je například sklípkan jihoamerický. Dokáže sice kousnout, ale Martin Maláč říká, že bolí víc, když vás kousne křeček. Nepříjemnější je spíš další způsob obrany sklípkana. „Vyčesávají žahavé chloupky ze zadečku, a pokud se takové chloupky dostanou do očí nebo na sliznice, tak nás mohou svědit, v očích mohou způsobit zánět,“ vysvětluje chovatel.

Martin Maláč doporučuje pořídit si sklípkana mladého, a spíš od chovatele, než z obchodu. Prostoru moc nepotřebuje. Stačí mu terárium, které by nemělo být vyšší než 30 centimetrů. „Samice, kdyby vyšplhaly výš, mohly by spadnout a mohl by jim prasknout velký zadeček,“ upozorňuje jihlavský chovatel. Terárium by mělo stát v přítmí při pokojové teplotě. Na dno terária je vhodné nasypat lignocel, což je substrát ze skořápek kokosových ořechů, který stačí měnit jednou za půl roku i za rok. Sklípkan potřebuje úkryt a stačí mu opravdu málo. Kámen, kousek kůry nebo mechu.

Nejmenším pavoukům, mluvíme o zvířatech velikosti špendlíkové hlavičky, stačí jako potrava malincí mouční červi. Jak rostou, zvětšuje se i velikost červů. Dospělí sklípkani žerou cvrčky, sarančata nebo šváby. Velké samice nepohrdnou malými myšími holátky. Krmit je vhodné jednou za dva týdny, stačí ale i jednou za měsíc. Že má sklípkan hlad, poznáme tak, že v noci slídí po teráriu a hledá potravu. Když je nakrmený, je klidný. Vodu si pavouci berou z potravy a vyplatí se jim substrát v teráriu rosit.

Spustit audio