Škola etikety – kdo začíná jíst jako první u stolu. Radí Eva Filipová

Když všichni usednou ke stolu, tak první, kdo se chopí příboru je hostitelka (pokud není, tak hostitel).

Hostitelka je ta, kdo určuje, kdo začne první jíst. A hostitelka je i ta, kdo určí moment, kdy se dojí. Byť by ostatní neměli dojedeno. Ona je ta, kdo určí, kdy je konec.

Samozřejmě, pokud je to dobrá hostitelka, bere ohled na ostatní stolovníky a jí přiměřeně tomu, jak jedí ostatní. Ale pokud uzná, že se někdo u stolu s jídlem nepřiměřeně „loudá“, ukončí stolování.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová