Škola v době Komenského nebyla žádný med, říká ředitelka základní školy v Nivnici Šárka Mikesková

28. březen 2024

Je ředitelkou základní školy v jednom z možných rodišť Komenského a její vášeň pro pedagogiku je nakažlivá. Hostem Českého rozhlasu Zlín byla ředitelka základní školy v Nivnici Šárka Mikesková.

Od doby, kdy byly školní tabule plné písmen napsané křídou a žáci používali inkoustové pero, až po éru, kdy si žáci dávají lajky a komentují přednášky na svých mobilních zařízeních – společně s ředitelkou ZŠ Nivnice Šárkou Mikeskovou jsme se pokusili porovnat školní život za doby Komenského s dnešním digitálním věkem.

„Škola v době Komenského nebyla vůbec žádný med. Nebylo to jednoduché. Děti ze zámožných rodin se učily pod dohledem domácích vychovatelů, děti z chudších poměrů se učily ve třídách, kde jich bylo pohromadě 80 i 100 různého věku,“ nechává nahlédnout do historie v rozhovoru Šárka Mikesková a dodává: „Výuka vůbec byla úplně jiná než dnes. Žáci se učili texty zpaměti. Bylo to založeno na memorování a recitaci tak, že jeden den třeba učitel text přednesl a druhý den musel žák umět ten text zopakovat. No a když ho neuměl, tak následoval fyzický trest.“

Z čeho by měl v dnešní době učitel národů radost? Jaké výukové metody se Šárce Mikeskové osvědčily za její téměř čtyřicetiletou praxi? Čím to je, že právě „její“ škola patří mezi pět nejlepších škol v okrese v úspěšnosti žáků v přijímacím řízení na střední školu?

Poslechněte si rozhovor, který moderuje Jarka Barboříková.

Spustit audio

Související