Slané tyčinky frčí hlavně na Silvestra. Jsou mladší sestřičkou preclíků

S kmínem, solí, sezamem nebo dokonce medvědím česnekem. Slané tyčinky se v domácnostech uchytily jako křupavá dobrota, která se hodí na oslavy a večírky. Kdy je v Čechách začaly firmy vyrábět a jaké jsou nejoblíbenější příchutě?

Jsou to takové mladší sestřičky preclíků. A preclíková historie sahá hezky hluboko. První vyobrazení klasického brýlového preclíku pochází z Alsaska ze 12. století. V Čechách máme první písemnou zmínku o preclíku z roku 1444. A je to zmínka profesně kovaná, o preclíku totiž mluví tehdejší pekařský řád. Preclíky patřily do sortimentu postního pečiva.

Tuzemští výrobci tyčinek vesměs uvádějí tradici výroby zhruba 40 až 50 let zpátky. Pro tovární velkovýrobu je mnohem jednodušší sekat tyčinky než pracně tvarovat kroužky nebo brýle. Například italská výrobní linka společnosti Inpeko v Ústí nad Labem umí vychrlit až dvě a půl tuny tyčinek za směnu. A také účel se podstatně změnil. Z původně postního pečiva se stala pochutina při nejrůznějších oslavách, při posezení u piva nebo vína.

Klasické příchutě nestačí

Dnes už Čechům nestačí klasický posyp kmínem a solí. Výrobci už vyzkoušeli mák nebo sezam, dokonce i medvědí česnek, ale zrovna ten se příliš neujal. Poslední novinkou je ochucení provensálským kořením nebo typ bruschetta. Má příjemnou italskou vůni a chuť na bázi rajčat.

Slané tyčinky se vyrábí v mnoha příchutích

Nejde upéct jen malou zkušební šarži. V pekárnách musí vyzkoušet normální produkci. Chuťové testování se samozřejmě odehrává nejdřív interně, v podniku, ale pak se testují zákazníci a podle odezvy se upraví výrobní program.

Slané tyčinky mají během roku své vzestupy i poklesy a podle toho se odvíjí výroba. Tradičně o ně bývá největší zájem kolem Vánoc a hlavně na Silvestra. Slané tyčinky patří do sortimentu trvanlivého pečiva, a tak můžeme zbylá balení ze Silvestra schroupat třeba při velikonočních hodech nebo jarní grilovačce.