Šluknovský zámek v 80. letech vyhořel. Po opravách je krásnější než dřív

12. únor 2018
Česko – země neznámá

V zimě sice hrady a zámky většinou odpočívají a pro návštěvníky mají zavřeno, ale do Šluknova můžete zavítat po celý rok. S tamním zámkem se povedl zázrak. Jak bájný Fénix doslova povstal z popela, krásnější, než byl předtím.

V roce 1986 zámek vyhořel, propadly se stropy, jeho vybavení bylo zničeno. Až na jednu výjimku – novorenesanční kachlová kamna. Zůstala v jakési kapse ze spadlého stropu a návštěvníci je tak mohou stále obdivovat.

Šluknovští radní projevili vzácnou osvícenost. Chátrající zámek neprodali, ale naopak začali shánět dotace na jeho opravu. Postupně se podařilo zámek opravit a dokonce ještě vylepšit, například původní podlahy nahradily nádherné parketové plochy, skládané z různobarevného dřeva. A v každé místnosti navíc překvapí jiný vzor. Skvostně jsou upravené i stropy. V plném lesku se zámek představil v roce 2007 při Zámeckých slavnostech. Dodnes je jim zasvěcena poslední sobota v červnu.

První zmínka o dřevěné tvrzi ve Šluknově se objevuje v roce 1487. Tehdy k ní patřil pivovar, sladovna a dokonce i chmelnice. Majitelem byl saský maršál Hugold ze Šlejnic. V roce 1566 se stal majitelem jeden z dědiců – Arnošt Šlejnic, který nechal tvrz přestavět na pohodlnější zámek ve stylu saské renesance.

Majitelé se pak střídali. Ve 30. letech 20. století se posledním soukromým vlastníkem stal hrabě Ervín Leopold Nostitz-Rieneck. Po druhé světové válce byl jeho majetek zkonfiskován a na zámku sídlilo od roku 1949 muzeum. V roce 1986 z nezjištěných příčin vypukl ničivý požár.

I Šluknov má svou Bílou paní

V současné době je návštěva zámku možná celoročně. Prohlídkový okruh vrací návštěvníky do doby první republiky, tedy do doby posledního šlechtického majitele hraběte Ervína Leopolda Nostitz-Rienecka. Zámek mu sloužil jako správní budova pro celé šluknovské panství. Prohlídka ukazuje jeho pracovnou, přijímací i jednací místnost, šatnu, ložnici a dětský pokoj.

Jídelna

Šluknovský zámek má také svou pověst o zdejší Bílé paní, kterou má na svědomí jeden z předchozích majitelů, hrabě Karel Adam z Mansfeldu. Prý tak žárlil na svoji mladou ženu Marii Terezii z Dietrichsteinu, že ji jednoho dne vyhodil z okna. Důvod žárlivosti byl ovšem prapodivný – byl to kolovrátek, kterému prý Marie věnovala větší pozornost, než manželovi. Tolik alespoň praví pověst. Ale kroniky vyprávějí příběh trochu jinak – hrabě byl silný alkoholik, ženu tloukl a jednou ji opravdu zabil.

Zámek žije

Každý rok se na zámku vystřídá i řada výstav, například v roce 2017 jich bylo jedenáct, a témata jsou vskutku různorodá. Kralovali tu medvídci, vojenské uniformy anebo autíčka, jaro roku 2018 patří výstavám Svět kostiček a Neznámé karty a putovní výstavě Anne Franková. V plánu je Festival zdraví, koncert, pálení čarodějnic a nové výstavy. K řadě akcí slouží i rekonstruovaná zámecká půda.

V přízemí zámku se nachází Regionální informační centrum – jediné ve Šluknovském výběžku. A turisté mohou zavítat i do zámecké cukrárny, kde mají vyhlášené Dlaskovy zákusky, jeho maxivětrník získal ocenění Regionální potravina.

Spustit audio