Slupky z citrusů nemusí končit v odpadkovém koši. Vyrobte si z nich přírodní vitamín C

12. únor 2021

Zimní měsíce jsou ve znamení velké spotřeby citrónů a pomerančů. Hlavně citróny, které nejsou chemicky ošetřené, mohou prospět našemu zdraví a podpořit imunitní systém. Dokonce i kůra z citrusů dobře poslouží.

Sušená kůra je totiž vynikající zdroj vitamínu C, který si můžeme jednoduše vyrobit. Sušením se vitamín C neničí. Své zkušenosti nám v Radioporadně nabídla bylinkářka Radka Svatošová.

Jak jednoduše rozdrtit kůru z citrónu

Pokud máte zbytky citrónů, ze kterých jste vymačkali šťávu, sloupněte důkladně vnitřky. Ty dejte třeba ještě vyluhovat do čaje, ať nic nepřijde nazmar. Zbylou kůru můžete usušit vcelku. 

„Všechny způsoby, jak ji rozdrtit, jsou pracné, slupky jsou velmi tvrdé, zkoušela jsem různé mlýnky, ale nakonec se mi osvědčil klasický hmoždíř,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

Ještě jednodušší je nastrouhat kůru z čerstvého, chemicky neošetřeného a umytého citrónu, a sušit kůru už nastrouhanou. 

Citronova kůra v opravdu velkém množství způsobuje halucinace.

Použití přírodního vitamínu C je velmi jednoduché. Nadrcenou usušenou kůru si přidáváte po troškách každý den do čaje nebo vlažné vody a popíjíte.

Přírodní čistič s vůní citrusů

Zbytky z citrónu nebo pomeranče včetně pokrájených slupek zalijete octem a necháte nejlépe ve šroubovací sklenici  několik týdnů macerovat. Potom přecedíte a po zředění vodou můžete používat jako čisticí prostředek v domácnosti. Ocet výborně odstraní například vodní kámen a další nečistoty. Citrusy zajistí příjemnou vůni, která přehluší pach octa.

Jednoduchý recept na Masala čaj

K výrobě domácího Masala čaje postačí suroviny, které většinou doma máme nebo běžně koupíme.  Základem je kvalitní sypaný černý čaj a směs podrceného koření.

Hřebíček, badyán, skořice, kardamom. Připravte si domácí Masala čaj

„Na půl litru vody potřebujeme kousek najemno pokrájeného čerstvého nebo sušeného zázvoru, dvě tobolky kardamomu, čtyři hřebíčky, kousek skořice a špetku bílého pepře. Rozdrcené koření povaříme s vodou a dvěma lžícemi sypaného černého čaje asi pět minut. Čaj musí mít pěknou sytou barvu. Potom přecedíme a můžeme přidat šálek plnotučného mléka a ještě nechat prohřát a podle chuti osladit,“ nabízí svůj osvědčený zahřívací čaj bylinkářka Svatošová.

Jak se dají využít jehnědy z břízy a lísky? Jak mohou podpořit zdraví? Poslechněte si záznam Radioporadny.

Spustit audio

Související