Sobotní Noční linka: Čím jsou Češi ve světě nejznámější?

2. říjen 2021

V pátek začalo v Dubaji EXPO 2020 a český pavilon nechybí. Nabízí unikátní spojení české kultury i futuristických plánů udržitelnosti - 3D tisk z písku i výroba vody ze vzduchu. My češi zkrátka umíme být šikovní... Ví se to o nás i ve světě? Čím jsme, podle vás, ve světě nejvíce známí a proslulí?

Má být národ český na co pyšný? Vyniká v něčem? Zcela jistě! Stačí vzpomenout naše na slavné osobnosti z oblasti vědy a techniky, literatury, kultury i sportu.
Ale také prý my Češi jsme nejvášnivějšími pejskaři i houbaři v celé Evropě, světovými rekordmany ve spotřebě i produkci piva na hlavu, máme nejhustší síť knihoven na světě a nejefektivněji třídíme odpad. Česká republika má také dlouhodobě nejhustší a nejpropracovanější síť turistického značení v Evropě. Tento český triumf bohužel nelze potvrdit s absolutní jistotou, neboť mnohé země délku svých turistických tras neuvádějí, ale zalovte v paměti: viděli jste někde v zahraničí tolik rozcestníků a značek na stromech? A vybavujete si, že byste se ve světě setkali se značením tak precizním a dobře udržovaným?

Určitě ale Češi vynikají v mnoha jiných oblastech, nebo třeba v určitých vlastnostech, co myslíte? Čím jsme ve světě známí, proslulí?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.