Sobotní Noční linka: Dřevo nahradit, nebo jím šetřit?

7. srpen 2021

Cena dřeva v Česku od loňského roku výrazně stoupla. Znát je to hlavně u stavebního dřeva, jeho cena je vyšší o desítky i stovky procent podle druhu. Například za dřevostavbu si lidé oproti předchozímu roku připlatí o zhruba půl milionu korun.

Jenže nedostatkovým začíná být nejen kvalitní vysušené, ale i odpadní dřevo, například na palety. Jejich cena je dokonce čtyřnásobná. Je za tím zvýšený zájem o české dřevo z USA, Číny nebo Ruska. A také kůrovcová kalamita, kvůli které nezůstalo v některých částech českých a moravských lesů žádné kvalitní dřevo na přímou těžbu, a další doroste nejdřív za 15 až 20 let.

Podle odhadů některých lesníků začne za 3 až 5 let výrazně zdražovat i dřevo palivové, to až dojdou zásoby dřeva kůrovcového a po polomech.

Stavíte pergolu, opravujete chatu nebo sháníte dřevo na plot? Museli jste sáhnout hloub do kapsy? Nebo jste dřevo nesehnali vůbec? Měli bychom začít se dřevem šetřit? Jak? Je současná situace cestou ke změně stavebních materiálů? Začít místo dřeva víc používat výrobky z recyklovaného odpadu?

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio