Sobotní Noční linka: Neuskutečněné projekty a sny

23. listopad 2019

Jaké projekty ve vašem městě nebo obci jsou stále v nedohlednu? Čekáte dlouho na nový odpočinkový park, knihovnu, obchod, hřiště nebo sportoviště? Mluví se u vás léta o nové zastávce obchvatu, chodnících, a pořád nic? Co jste si sami v životě plánovali a z různých důvodů nezvládli? Stavbu nového domu, bydlení ve městě nebo koupi nového auta?

Jedním z neuskutečněných projektů je i stavba nového divadla v Českých Budějovicích. V těchto dnech se proto jediný profesionální soubor v Jihočeském kraji přestěhoval do dřevěné Boudy, prozatímního divadla, které vyrostlo jen kousek od centra Českých Budějovic na Mariánském náměstí.

Divadelníci tak chtějí poukázat na chybějící nové divadlo, které mělo právě v těchto místech stát už před šedesáti lety. Zatím je ale místo prázdné. Přitom se čtyřsouborové Jihočeské divadlo do stávající budovy nevejde, málo místa je i pro orchestr.

Bouda je i oslavou 100. výročí od založení Jihočeského divadla, proto v těchto dnech uvádí operu Dalibor, která byla prvním kusem divadla v roce 1919. V Boudě lidé uvidí Dalibora v adaptaci Miloše Formana a s libretem Pavla Drábka a Tomáše Studeného.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio