Sobotní Noční linka: Vytříděný papír a plast nikdo nechce

15. únor 2020

Má smysl třídit? Zahltí nás odpad? Co by se mělo změnit, aby se tak nestalo? Používáme zbytečně moc obalů? Naučili jsme se sice třídit, ale ne šetřit? Vyhazujeme a kupujeme zbytečně moc věcí?

Pomohlo by, kdyby nebylo tolik druhů papíru a plastu?  Proč je podle vás problém vytříděný papír a plast udat, zpracovat? Kupujete si záměrně výrobky z recyklovaných surovin? Recyklujete i vy sami? Používáte například znovu krabice, noviny, kelímky od jogurtů?  

Lidé třídí rok od roku víc, na sídlištích i v malých obcích jsou už barevné kontejnery samozřejmostí. Někde dokonce sváží pytle s vytříděným odpadem přímo od domu. Jenže o papíry a plasty nemá nikdo zájem.

Ještě před několika lety sběrny za každou tunu vytříděného papíru a plastu obcím platily a prodávaly odpad k dalšímu zpracování. Teď je to často naopak, obce platí sběrnám za to, že si papíry a plasty vezmou. Sběrny je totiž nemají kde udat. Na dvorech se jim hromadí stohy odpadu, který nechce nikdo recyklovat.

Ještě před třemi lety byla největším odběratelem odpadu Čína, ta ho ale přestala na konci roku 2017 odebírat. V Česku se všechen nezpracuje a navíc se vytříděný odpad jako surovina dováží ze zahraničí.

Není to ale problém jen České republiky, balíky sběrového papíru se podle serveru irozhlas.cz kupí po celé Evropě, výkupní ceny se propadají na minimální částky. Například karton a lepenku nikdo nechce, a tak je některé sběrny nepřijímají vůbec. V kurzu jsou naopak noviny a časopisy.

Podobné je to s plastem, velká poptávka je po obalech od aviváží, jiné druhy zpracovatelé téměř neberou. Časy, kdy si školáci vydělali sběrem papíru, jsou pryč. Zatím.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio