Špaldový koláč s mákem, švestkami a perníkem podle receptu z Pojizeří

Babiččiny recepty: Špaldový koláč s mákem, švestkama a perníkem
V dobách našich babiček se nejen jinak vařilo, ale také si lidé věcí okolo více vážili. Platilo to i půdě, která je vlastně živila. A o půdě a také o špaldovém koláči bude povídání Jaroslava Hořeního a Vladimíry Jakouběové.
- 30 dkg špaldové mouky
- 4 žloutky
- 12 dkg cukru
- 20 dkg másla
- 2 lžičky sody
- špetka vanilky
- 30 dkg mletého máku
- 10 dkg strouhaného perníku
- med
- švestky
Mouku smícháme se sodou, spojíme s měkkým tukem, cukrem a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a vyložíme s ním vymazaný vysoký plech. Okraje mírně zvedneme. Naskládáme půlky švestek, které podle kyselosti pokapeme medem a zasypeme mákem, který jsme smíchali s perníkem. Vše pokapeme máslem a pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.