Špatné chování psa nevyřešíte piškotem. Pozitivní přístup ano, ale s mírou

9. únor 2017

S výchovou psů je to podobné jako s výchovou dětí. Neustálé opakování a důslednost je základem všeho. Nezbytná je láska ke zvířeti, ale také vymezení pevné hranice, za kterou nelze zajít. Na psa nelze donekonečna řvát nebo ho dokonce bít. Na druhou stranu ho nevychováte tím, že ho budete stále jen odměňovat. Své postřehy nám předala instruktorka Klára Hlubocká.

Čím víc toho psa naučíte, tím lepší je váš vzájemný vztah a pes automaticky poslouchá. Mnoho věcí se dá naučit po dobrém a za přispění pamlsků. Ale špatné chování piškotem rozhodně nevyřešíte. Za špatné chování musí přijít přiměřený trest. „Po ulicích chodí lidé, kterým přetékají kapsy pamlsky. Takový pes je pak pod vlivem pozitivní motivace vláčí z jednoho rohu do druhého a dělá si, co chce. Přitom by jen stačilo zastavit a zvýšit hlas, dát psovi najevo, že každá situace má svoje mantinely. Je potřeba jim je ukázat, dokud je čas. Každá chyba se pak velmi těžko odnaučuje,“ varuje Klára Hlubocká.

Nedovolte psovi být vůdcem rodinné smečky

Někteří lidé mají problém vychovat psa, protože neumějí ukázat autoritu. V takových případech pes přirozeně převezme vládu. Co s tím? Podle Kláry Hlubocké se takový majitel psa pozná hned. Většinou totiž bývá přiveden na cvičák svým psem. Pes se všude cpe první, když na něj pán promluví, nic to pro něj neznamená. Jak z takové situace vybruslit? Nezbývá, než majiteli psa ukázat možnosti, jak dát najevo, že takhle se hra nehraje. Je to náročný systém postupného odnaučování toho, co pán svého psa léta špatně učil.

„Je to běh na dlouhou trať. Každé špatné chování lze sice psa odnaučit. Ovšem zabere to mnohem víc času, než naučení se něčeho správně,“ připomíná Klára Hlubocká. Výchova psa začíná v okamžiku, kdy poprvé překročí práh vašeho domu. Předem musí být domluveno, kdo a kdy se bude o psa starat, nastaví se mantinely. Rodinní příslušníci se musí domluvit, jestli s nimi pes bude spát v posteli, kde bude jeho místo, kdy se bude chodit na procházky, kdo bude podávat jídlo. Stanovená pravidla se pak musí dodržovat. Co jednou řeknete, to platí. A výjimky neexistují.

Jak odnaučit psa skákat na návštěvy

Psi se vzájemně vítají tak, že se dotknou čumáky, potom se dotknou tlam, vzájemně se očichají a tím je vítací rituál hotový. Pes se tak chce vítat i s člověkem. Nejlepší je, když si necháte očichat dlaň a pohladíte ho. Ne ale přímo po hlavě. Pes si tak splní svůj rituál a jde si na své místo. Takhle by to mělo probíhat v ideálním případě. Ale v mnoha případech pes vyletí po zaznění zvonku jako splašený a vrhne se na nic netušící návštěvu. Pokud je nevlídné počasí, máte postaráno o velké prádlo.

Jak naučit psa odložení

Aby nedošlo k bouřlivému skákání na návštěvy, je potřeba naučit psa odložení. Nejprve si vybudujte kvalitní povel: Čekej! Tedy setrvej na místě, než ti řeknu něco jiného.

Povel se buduje v klidu, kdy se nic neděje. Teprve po jeho dokonalém zvládnutí se přidají rušivé vlivy, pes například musí umět setrvat v pozici odložení i během zazvonění. Výsledkem by mělo být to, že návštěva se přiblíží a pes stále čeká na místě. Návštěva dojde až k němu, pes si ji radostně očichá, splní si tak svůj rituál a v klidu odejde na své místo.

Můžete si také zkusit pořídit bytové klece. Pokud čekáte návštěvu, dejte psovi povel do bedýnky. Návštěva zazvoní a přichází, pes stále čeká v bedýnce. Teprve po vyzvání majitele má povolení jít se přivítat. Úspěch závisí opět na důslednosti a vytrvalosti majitele.

Klára Hlubocká doporučuje klikr trénink

Je to vědecky ověřený a pozitivní způsob, jak vychovat štěně. „Určitě je snadnější psa vychovat pomocí klikru, než klasickou negativní výchovou založenou na povelech a škubáním obojkem. Pomocí klikru můžete učit jakéhokoliv "žáka" v každém věku. Štěňátka klikr trénink milují. Starší psi se rychle naučí nové cviky. Je to rychlý a snadný způsob jak dosáhnout toho, co chcete. Zvuk klikru zvíře motivuje ke splnění povelu, protože za tímto zvukem se skrývá odměna,“ popisuje tuto metodu Klára Hlubocká.

autor: jsl
Spustit audio