Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit. Zkuste si připravit rilletes
Na recepty z masa se zaměříme v Apetýtu celý tento týden. Originální zpracování nabídne hned dnešní recept. Vydáme se za ním do Francie.
Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit – to jsou neodolatelné rilletes. Tato masová pochoutka má historii sahající až do 15. století. Název vznikl jako zdrobnělina výrazu rille označujícího podlouhlý špalíček sádla.
Recept vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek vás nadchne.
- 700 g vepřového sádla
- 500 g vepřové plece
- 500 g vepřové krkovice
- 500 g vepřového bůčku
- 500 ml vody
- 2 stroužky česneku
- pepř a sůl
- Sádlo nakrájejte na menší kostky a na velmi mírném plameni ho pomalu rozpusťte.
- Po částech a za stálého míchání přidejte na kostičky nakrájené maso.
- Vše zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni nechte maso hodinu probublávat.
- Za hodinku stáhněte plamen na minimum, maso promíchejte, hrnec přikryjte poklicí a nechte vařit další tři hodiny.
- Pokud se maso bude připalovat, můžete ho lehce podlít vodou.
- Během vaření maso nemíchejte ani neodkrývejte pokličku.
- Po třech hodinách přidejte sůl, pepř, rozmačkaný česnek a maso nechte vařit další tři hodiny, tentokrát však bez pokličky.
- Na konci vaření odstavte hrnec z plotny a maso nechte odpočinout.
- Jakmile vychladne, důkladně ho promíchejte, aby se co nejvíce rozpadlo.
- Takto zpracované maso následně rozdělte do připravených skleniček a zalijte ho částí sebraného tuku, kterým povrch uzavřete.
- Maso v miskách nechte vychladnout a nakonec ho vložte do lednice.
- Rillettes vytáhněte z lednice asi 30 minut před konzumací, aby se plně rozvinula chuť pomazánky.
- Teprve pak si je namažte na plátek pečiva.
Tip: Doporučujeme ozdobit krajíc čerstvými bylinkami, jako je pažitka, petrželka nebo medvědí česnek.
Související
-
Palačinkárna v Bretani vyzývá, ať u nich klidně svůj talíř vylížete. Palačinky nabízí sladké i slané
Neochutnat palačinky na cestě do Bretaně by byl podobný hřích jako vynechat pizzu v Itálii, halušky na Slovensku nebo bigos v Polsku. Tradici tam mají už od 16. století.
-
Nejvíc pivovarů na počet obyvatel ve světě. Ten první v Bretani založil Ir už v 17. století
Bretaň dlouhodobě patří mezi francouzské regiony s největší konzumací alkoholu. Tamní obyvatelé si nacházejí stále častěji cestu k pivu, v této části Francie má tradici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.