Spokojeným kozám na farmě v Ratibořicích vůbec nevadí podrbání od návštěvníků. Zápach tam neucítíte

19. červenec 2022

Funkční farmy se v poslední době často stávají cílem výletů. Na agroturistiku se zaměřuje i kozí farma v Ratibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou na Vysočině. Rodina tam chová na osm set koz, zpracovává jejich mléko a zároveň umožňuje zájemcům nahlédnout do tajů farmaření.

„Máme stáj, stodolu a ještě bývalý kravín. To všechno je plné koz,“ představuje farmu spolumajitelka Jitka Dobrovolná. Zajímavé je, že ani na dvoře, ani ve stáji není slyšet kozí mekot. A to zde chovají na osm set bílých koz. „Přesný název je koza bílá krátkosrstá,“ představuje zvířata farmářka. Stejné plemeno chovali naši předkové i před sto lety. Jitka Dobrovolná také vysvětluje, proč není ve stáji cítit typický kozí zápach. „Pokud se o to nebudete starat, pokud nebudou v čistotě, tak ten zápach tady bude.“

Další zajímavostí je, že kozy mlčí. Ani z koutů stáje, ani z výběhu na dvoře není slyšet mekot. „My dbáme na to, aby nebyly ve stresu. Tady neexistuje, že by na to zvíře někdo vzal hůl, nebo že by na něj řval,“ vysvětluje důvod farmářka. Kozy jsou navíc zvyklé na lidi, nevadí jim, když přicházejí celé zájezdy, školní výlety. Dokonce si užívají jejich drbání. Co ale farmáři návštěvníkům zakazují, je krmení. Spokojenost zvířat totiž stojí i na správné výživě.

Kozí farma Dvůr Ratibořice se specializuje na produkci kozích bioproduktů

Součástí farmy je i kavárna, kde mohou návštěvníci ochutnat výrobky z kozího mléka. Mnozí přicházejí s předsudky o specifické chuti a vůni. Po ochutnání pak často názor mění. V lednici si mohou vybrat z různých druhů sýrů, jsou tam jogurty, jogurtová mléka, tvaroh i syrovátka. V podstatě vše, co je možné vyrobit i z kravského mléka. Kavárna má i venkovní zahrádku, která pak volně přechází v park s posezením pod stromy a výhledem do volného kozího výběhu.

Spustit audio