Společnost Waltera Hensela z Moravské Třebové a Rok na Hřebečsku. Peter Gottlob, otec německé kulturistiky

26. duben 2024

V Moravské Třebové působí Společnost česko-německého porozumění Waltera Hansela, která donedávna sídlila v tamním muzeu. To však nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, jejíž součástí je budování nových expozic. Společnost se proto přestěhovala do nově opraveného historického objektu tzv. Latinské školy, kde také pořádá své tradiční kurzy němčiny.

Irene Kunc

V latinské škole muzeum také otevřelo svou novou národopisnou expozici Rok na Hřebečsku, která představuje místní lidovou kulturu, a to jak každodenní život, tak sváteční zvyky – k vidění jsou dobové předměty i kroje.

Na vytvoření výstavy se podílela také Společnost česko-německého porozumění. Nejen o tom jsme si povídali s její předsedkyní, paní Irene Kunc.

Medailonek Petera Gottloba

V závěrečném výročí týdne pogratulujeme k 86. narozeninám Peteru Gottlobovi, rodákovi z Rumburku a jednomu z otců zakladatelů německého kulturistického a fitness hnutí.

V roce 1959 založil ve Stuttgartu Institut für Bodybuilding, třetí kulturistické studio v Německu. O rok později zorganizoval první oficiální německé mistrovství v kulturistice, v roce 1962 spoluzaložil Spolek německé kulturistiky, kterému zpočátku předsedal.

Od roku 1964 pravidelně pořádal evropské šampionáty. V roce 1965 na tomto mistrovství získal 18letý Arnold Schwarzenegger titul Mr. Europe Junior.

Také Peter Gottlob se svým hrudníkem o obvodu 130 centimetrů sbíral úspěchy na kulturistických mistrovstvích. V 80. letech se vrhnul na vývoj a výrobu fitness potřeb. I v tom byl velmi úspěšný.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio