Stačí šikovné ruce a z mušle je umělecké dílko

27. duben 2024

Mušle je krásná sama o sobě. Můžete si ji ale ještě dotvořit, jako to dělá paní Regina Hudcová z Tachova.

Regina Hudcová

Regina Hudcová do mušlí doplňuje různé obrázky ubrouskovou technikou, nebo také bižuterní přívěsky či různé ozdoby, které vyrábí z polymerové hmoty. A pak jimi obdaruje řadu přátel.

Decoupage neboli česky "dekupáž" - tedy ubrousková technika je u nás velmi oblíbená a jednoduchá výtvarná technika. Připravíte si jen pár věcí. To, co chcete ozdobit, v tomto případě mušle, rýžový papír, papírové ubrousky s různými motivy, lepidlo na papír, bižuterní kamínky a ozdoby, polymerovou hmotu, gesso - bílou podkladovou barvu, lepidlo na kamínky, štětec a pinzetu.

Mušli natřete bílým gessem. Když zaschne, natrháte si rýžový papír a obrázky z ubrousků. Trhané okraje zaniknou lépe, než ty stříhané. Namažete lepidlo na mušli i shora na papír - funguje to pak i jako bezbarvý lak, výrobek se zafixuje. Až vše uschne, můžete výsledek doladit třeba zlatou barvou na okraje mušlí, nebo lze dolepit jakékoliv bižuterní drobnosti či aranžmá z polymerové hmoty. Ozdobená mušle může sloužit třeba jako odkládací mistička na šperky.

Spustit audio