Šťastné saláty pěstují u Mělníka, mezi jinými i lahodnou odrůdu salanova

Zelenina všech možných druhů se v obchodech nabízí celoročně, v některých případech ovšem nemá standardní chuť, jakou čekáme. A nejde pouze o rajčata. Blíží se období, ve kterém bývají nejpopulárnější saláty. Jejich pěstování se ale občas neočekávaně komplikuje.

Ke grilovaným masům se často používá řapíkatý celer. Na pizzu, do těstovin nebo sendvičů s oblibou vybíráme roketu, která se zpravidla prodává pod nesprávným názvem rukola. Suverénně nejpopulárnější je u nás ale ledový salát, jak jsme se dozvěděli přímo na jednom z polí nedaleko středočeského Mělníka.

Salátová sezóna začíná

I když s polními pracemi dnes zemědělcům výrazně pomáhají stroje, sehnat pracovníky není snadné, potvrzuje známý fakt Marie Šťastná: „Ještě před lety nám pomáhaly místní seniorky, teď už zbyli jen členové rodiny nebo pracovníci z Východu, nikdo jiný už v zemědělství pracovat nechce.“

Čtěte také

Na začátku si Šťastní pěstovali všechno sami. V množství, v jakém produkují saláty nyní, se to prý nedá zvládat. „Od dubna až do půlky srpna nám z Německa vozí kamion každých 14 dnů plastové přepravky plné sazenic, zhruba 30 000 kusů,“ ukazuje Marie Šťastná s tím, že suverénně nejpopulárnější je u nás salát ledový. Celkem pěstují asi 15 druhů salátů.

Salát salanova

Už nejméně deset let se na Mělnicku snaží o propagaci odrůdy zvané salanova. Zatím nemají moc velké úspěchy, obchody ji příliš nenabízejí. Nemá přitom jen zajímavý vzhled a chuť, ale ještě se extrémně snadno připravuje.

I když s polními pracemi dnes zemědělcům výrazně pomáhají stroje, sehnat pracovníky není snadné

Expertů na saláty podle Štastných přibývá. Oni sami hospodaří na zhruba patnácti hektarech, většinou písčité půdy. Na pěstování salátů přešli ze zeleniny, když na začátku devadesátých let opadla poptávka. Dnes se okrajově věnují i ředkvičkám, karotce a bylinám.

První saláty u Mělníka obvykle sklízí začátkem května. Z polí se vozí do zázemí, kde se očistí, vyperou, zastříkají vodou a uloží v chladicím boxu. Druhý den je pak nákladní auta rozvážejí obchodníkům.

autor: pek