Stezka Čeňka Kraupnera vás zavede k Miličínskému lvu, který hlídá naši zem

7. březen 2016
Česko – země neznámá

Pokud projíždíte obcí Miličín na jihu Středočeského kraje, vidíte už zdálky vrchol, který se tyčí přímo nad obcí – takzvanou horu Kalvárie. Je známá především Křížovou cestou, která vede k osmiboké barokní kapli Utrpení sv. Páně. Slibuje ale i další zajímavosti, které propojuje nově vzniklá Stezka Čeňka Kraupnera – významného místního rodáka.

Jelikož se Miličín nachází uprostřed České Sibiře, na výstup je dobré se jednak pořádně obléct, jednak si s sebou vzít dalekohled. Čekají vás totiž krásné výhledy do okolí. Především se ale připravte na setkání s Miličínským lvem, který je důležitou součástí blanické legendy.

Legenda o Blanických rytířích je často interpretována bez důležitého „detailu“. Blanické vojsko, které má přijít české zemi na pomoc, až jí bude nejhůře, se totiž probudí teprve ve chvíli, až zařve Miličínský lev.

Jedná se o pozoruhodný rulový skalní útvar na cestě z vrchu Kalvárie, který se skládá ze dvou výběžků a při troše představivosti je v něm možné vidět ležícího lva, který se dívá směrem k jihu. Podle pověsti totiž nebezpečí do naší země přijde právě z jihu.

Kaple Utrpení sv. Kříže

Miličínský lev vypadá jako sfinga, kterou vytvořila sama příroda. Hora Blaník se nachází nalevo od skály, vzdušnou čarou asi 17 kilometrů. K Miličínskému lvu prý vede z Blaníku tajná podzemní chodba, kudy Blaničtí rytíři chodí lva kontrolovat, jestli nespí. Jeho srdce totiž prý stále bije, přestože díky hlídání našeho území už dávno zkameněl. Zajímavé je, že na celé hoře Kalvárie je to jediný přírodní skalní útvar.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.