Stokilový plejtvák nebo metr vysoký krteček. I tyto sochy najdete v dřevěné zoo v Ostratě na Zlínsku

23. únor 2020

Radek Hudeček z Ostraty na Zlínsku má rád dřevo. Na tom by nebylo nic neobvyklého. On je ale majitelem téměř 230 dřevěných soch, které rozmístil po své zahradě. Jeho dřevěná venkovní expozice je věnovaná hlavně zvířatům a pohádkovým postavám. Rodiny s dětmi, které k němu na zahradu zavítají, si mohou sochy nejen prohlédnout, ale klidně i osahat, nebo na ně dokonce vylézt.

Na zahradě za domem o rozloze zhruba jeden hektar stojí více než dvě stě dřevěných soch, které představují hlavně různá zvířata či pohádkové bytosti. „Největší sochou je plejtvák obrovský, v surovém stavu vážil něco přes 200 kilogramů. Teď, když je vyřezaný, má nějakých 100 kilo,“ prozradil majitel první dřevěné zoo v České republice Radek Hudeček.

A jak se zrodil nápad vytvořit na zahradě dřevěnou zoo? „Odjakživa se mi líbily dřevěné výrobky. Pak jsem se seznámil se dvěma sochaři a začal od nich kupovat a pak si i nechal dělat na zakázku různá zvířata,“ dodává Radek Hudeček.

Samozřejmostí je, že si děti mohou dřevěné sochy osahat, vylézt si na ně či sednout. „To je právě ta výhoda dřevěných soch. Neublíží, nekousnou, neutečou. A děti s nimi mohou být v přímém kontaktu. Jim je jedno, jestli je to zvíře živé, nebo ne. Oni si na něj prostě chtějí sáhnout,“ směje se řezbář.

Dřevěná Zoo v Ostratě u Zlína se prvním návštěvníkům otevře po zimě 1. dubna 2020.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.