Štola v Příbrami je otevřená pro turisty. Největším zážitkem je tamní mikulášská, říká Roman Šmucler

20. březen 2020

Známý český zubní lékař a svého času také moderátor Roman Šmucler se narodil v pražské motolské nemocnici. Hned odtamtud ho ale odvezli do Březnice nedaleko Příbrami. A ani tam nepobyl příliš dlouho. Když mu byl rok a půl, přestěhovala se rodina do Příbrami. Tam pak strávil své dětství a mládí do doby, než odešel do Prahy na vysokou školu. Život jeho rodiny ovšem zasáhl do mnoha dalších míst nejen na Příbramsku.

Rodinná historie Šmuclerových je velice pestrá. Část rodiny byla židovská, část německá. Předci Romana Šmuclera byli statkáři a podnikatelé, a tak je zdecimovala jak druhá světová válka, tak následný komunistický režim. Přesto po sobě zanechali řadu stop. Například Romanův strýc, který byl odborníkem na beton, postavil řadu klíčových staveb, jako třeba Orlickou přehradu nebo Nuselský most.

Na dětství v Příbrami vzpomíná Roman Šmucler s rozporuplnými pocity: „Mám v sobě Příbram, která už dnes neexistuje. Tehdy to bylo město uranového rudného průmyslu, horníků a vojáků z povolání. A pro mě jako pro intelektuála tam ten život nebyl jednoduchý, protože jsem vyrůstal s dětmi horníků.“

Ovšem místo jako takové je pro něj dodnes srdeční záležitostí. „Příbram pro mě jako pro kluka byly především šachty, kdy jsme lezli do štol. To dnes všem vřele doporučuju, aby se tam zašli podívat. První patro Dolu Ševčín je pro veřejnost přístupné,“ říká Roman Šmucler.

Největší atrakce se tam ale podle něj koná na podzim. „Jde o akci Havířské peklo a nebe. Je to vlastně mikulášské nadílka, kdy se schází do dolu po schodech. A jak jdete, vidíte ve tmě jenom ty svíčky. A na konci jsou čerti jako v pekle, což jsou bývalí havíři, takže jsou takoví veselí. A pak se vyjde nahoru a tam je to Havířské nebe,“ popisuje stomatolog.

Jako dítě chodil ale pravidelně i na Svatou Horu tyčící se nad Příbramí, kde stojí největší barokní stavba na sever od Alp a zároveň jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás. „Vždycky, když byli nějaké slavnosti, tak dole stáli policajti a zapisovali si, kdo jde nahoru. A můj dědeček vždycky říkal, já vám ukážu občanku, ať si to jméno zapíšete správně,“ usmívá se Roman Šmucler.

A jaká další místa na Příbramsku se pojí k jeho rodině, kam dodnes rád jezdí do klidu přírody a jaké akce v Příbrami a jejím okolí podporuje, se dozvíte při poslechu celého rozhovoru.

Spustit audio