Štramberská trúba patří k nejoblíbenějším rozhlednám v podhůří Beskyd

3. říjen 2016
Česko – země neznámá

Dominantou města Štramberku v podhůří Beskyd je středověká kamenná věž, takzvaná Štramberská trúba. V minulosti pomáhala jako součást hradní pevnosti chránit moravské hranice, dnes se jedná o přístupnou rozhlednu s krásným výhledem do dalekého okolí.

Cesta na Štramberskou Trúbu vede městskou památkovou rezervací, která představuje ojedinělý soubor lidové architektury roubených staveb z 18. a 19. století.

Štramberská Trúba, jak zní oficiální název věže, který souvisí se zdejším nářečím, se tyčí na Zámeckém kopci do výšky 40 metrů. Věž je přístupná po tříramenném dřevěném schodišti až na vysunutý dřevěný vyhlídkový ochoz, odkud se návštěvníkům naskytne nádherný pohled na městečko Štramberk s náměstím pod hradem, na vrcholy Kotouč a Bílá hora, na masív Beskyd, Starojičínký kopec, ale i Hostýn, Jeseníky a Moravskou bránu.

Cestou po schodišti si mohou zájemci ve věži prohlédnout expozici „Cesta do paměti Štramberské Trúby", kterou představuje 15 osvětlených panelů s fotografiemi a příběhy, které hrad Štramberk provázely od počátku až do současnosti i s malým nahlédnutím do budoucnosti, jak by Trúba jednou mohla vypadat.

Proces oživení

Samotná Trúba se zastřešila a upravila do podoby rozhledny v roce 1903 podle návrhu pražského architekta Kamila Hilberta. Vnější hradby Štramberského hradu byly částečně dozděny a zakonzervovány, postaveny byly i dvě hradní brány.

Výhled z Trúby - vlevo Kotouč

O oživení Trúby se zasadil především Adolf Hrstka, předseda místního odboru Klubu českých turistů. Na jeho počest se do opevnění hradu vsadila bronzová pamětní deska. Jméno MUDr. Adolfa Hrstky nese i roubená turistická chata z roku 1925 nacházející se kousek pod věží.

Na základech Horního paláce vznikla pro potřeby turistů už před dávnými lety Jaroňkova útulna. Stavba s lidovými prvky a stylovým interiérem zdobeným nástěnnými malbami, kterou navrhl malíř Bohumír Jaroňek, je nyní nově zrekonstruovaná a slouží početným návštěvníkům Štramberské Trúby.

autor: čan
Spustit audio