Středa: Kdo z rodiny nejvíc ovlivnil vaše dětství?

11. listopad 2015

Maminka nebo tatínek? Babička nebo snad někdo úplně jiný? Kdo byl u vás doma autoritou? Kdo vás nejvíce ovlivnil a čím, jaké rady vašich blízkých do života jste i po letech ocenili? Kdo se vám v dětství nejvíce věnoval?

Máma, táta a dítě - to je model rodiny. V praxi to ale leckdy vypadá jinak, mužský vzor je jednoduše poněkud nedostatkové zboží. Odborníci se shodují, že určitý mužský element by v životě dětí chybět neměl.

Děti nějaký mužský vzor potřebují. Muži a ženy jsou zkrátka jiní a pro děti je důležité učit se a vidět, jak muži a ženy fungují. Vždyť muži přistupují k určitým situacím, které se běžně v rodině odehrávají, úplně jinak než ženy, jinak s dítětem komunikují, reagují na něj. To jsou všechno důležité informace, které do života potřebují.

Rozhodně tím ale nejsou myšleny věty typu „To víte, můj syn je sice dospělý, ale vyrůstal bez otce, tak neumí ani zatlouct hřebíček.“ K tomu mužský vzor děti opravdu nepotřebují. Za prvé chlapa chlapem nedělá jeho kutilská zručnost a za druhé, to se může naučit kdekoli, třeba na dětském letním táboře.

Dalším důvodem, proč je muž potřeba, je i to, aby byla žena v pohodě a v dobrém rozpoložení, protože její nespokojenost dítě vycítí a sdílí ji.

„Tatínka nepotřebují jen děti, ale i jejich maminka. Je nesmírně náročné být na všechno sama,“ dodává Anita Michajluková. Tím ale rozhodně myslí tatínka, který funguje, a je nejen dobrým otcem, ale i manželem. Pokud tomu tak není, je podle odborníků jednoznačně lepší vychovávat dítě bez muže. Ale samozřejmě určitá rizika to s sebou nese…

Hlavně by ženy, které vychovávají své děti bez otce, neměly o mužích mluvit negativně. Pro mnoho žen, které za sebou mají špatnou zkušenost s muži, je těžké zdržet se negativních komentářů na jejich adresu, ale děti by neměly dostat informaci, že muži jsou nespolehliví, nevěrní mizerové, kteří ženám ničí život. Naopak matka by měla dětem předat informaci o tom, že muži a ženy jsou stejně hodnotní. Souhlasíte s odborníky? Co vy a vaši rodiče? Vyrůstali jste s oběma rodiči, nebo vás vychovávala jen maminka, táta nebo někdo jiný?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.