Středeční Noční linka: Geny jsou geny, aneb je to v nich

26. únor 2020

Všimly jste si někdy, třeba u svých dětí jejich gestikulace a mimiky a říkali jste si, že to snad není ani možné, aby to prováděli úplně stejně jako jejich otec nebo dědeček? Štvalo vás někdy dokonce, že vy samotní děláte věci, které jste neměli rádi na svých rodičích či jiných příbuzných? A také jste si mnohokráte povzdechly "geny jsou geny"?

O tom, že genetika je přímo věda hodná vědců, lékařů a dalších odborníků, tak o tom asi víme všichni. Ale přece jen si v praxi a v životě často říkáme, jak je to možné, že tenhle dělá tohle zrovna takto, jako to dělal jeho děda, kterého ale nikdy před tím v životě neviděl a nemohl se to tedy od něj naučit. A že si v životě neseme sklony nejen k pozitivnímu kopírování našich předků, ale i náchylnost ke konkrétním nemocem. Tím se možná také někteří zabýváte. Právě v této oblasti bychom mohli mnohému neveselému, doufejme i předejít!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.