Středeční Noční linka: Jak jste na tom s orientací a čtením v mapách?

14. červenec 2021

Umíte číst v mapách? A máte dobrý orientační smysl? Nebo patříte k tm, kteří jsou schopni zabloudit i 500 metrů od vlastního domu?

Pro naše předky byl dobrý orientační smysl jednou z klíčových dovedností. Kdo zabloudil, ten se ocitl sám bez pomoci druhých a jeho dny pak byly sečteny. V době, kdy má kdekdo k dispozici GPS a mapy kteréhokoli koutu světa si lehce stáhne třeba na mobilní telefon, nám nezbývá než žasnout nad karavanami Tuaregů putujícími Saharou od oázy k oáze, nad loveckými výpravami australských domorodců nekonečnou buší nebo nad plavbami Polynésanů bezbřehými dálavami Tichého oceánu.
Jak je na tom s orientací současné lidstvo? A jsme na tom všichni stejně? Na tyto otázky hledal odpověď mezinárodní tým vědců prostřednictvím speciální videohry.A výsledky? Nepřekvapilo zjištění, že s věkem orientační smysl slábne. To je známá věc a souvisí s celkovým poklesem výkonnosti lidského mozku, který začíná ještě před nástupem třicítky. Muži měli lepší orientační smysl než ženy, ale rozdíly nebyly ve všech zemích stejně velké. V zásadě platilo, že rozdíl byl největší v zemích, kde je nerovné postavení mužů a žen a kde ženy nedostanou příležitost k tomu, aby své přirozené schopnosti náležitě rozvinuly.

Mezi obyvateli 57 zemí ze všech kontinentů vládnou nejlepším orientačním smyslem Skandinávci. V těsném závěsu za nimi jsou Američané, Australané a Novozélanďané. Autoři studie připisují vynikající orientaci Skandinávců tomu, že tyto národy pěstují celou řadu aktivit ve volné přírodě, při kterých si orientaci cvičí. Velké popularitě se tu těší například orientační běh.Čechy najdeme mírně nad středem národnostního žebříčku a autoři studie hodnotí naše orientační schopnosti jako průměrné. Na chvostu se umístili Rumuni, Indové a Egypťané.

Spustit audio