Středověký hrad Hartenštejn u Bochova po opravách prokoukl. Je z něj rozhledna

5. květen 2016
Česko – země neznámá

Hrad Hartenštejn u Bochova na Karlovarsku je z široka daleka nepřehlédnutelný. Do kraje svítí jeho opravená věž, která je navíc zvláštním způsobem zastřešená. Na turistickou sezónu se hrad dočkal potřebných oprav, a tak je co obdivovat. Jedná se ostatně o stavbu s unikátním způsobem opevnění a obrany.

Hrad Hartenštejn je podle mnohých odborníků dosud nedoceněnou vrcholnou stavbou velmi promyšleného dělostřeleckého obranného systému s bateriovými věžemi. Obdobné stavby můžete potkat spíš na jihu Francie nebo v Itálii.

Systém obrany doplňuje důmyslná přístupová komunikace. Na velmi výrazný a příkrý kopec totiž vede cesta jen kolem dokola. Dobýt hrad pod dohledem dělostřelců z bateriových věží tak jistě v minulosti nebylo vůbec lehké. Spíš to bylo nemožné.

Od 15. století je ovšem hrad vedený jako opuštěný. Postupně pustl. Zříceninu rozebrali lidé z okolí na stavební kámen. A jeho degradace pokračovala. Na lepší časy se Hartenštejnu začalo blýskat až ve 20. století.

Z ruiny opět skvostem mezi hrady

S návrhem na odvážnou rekonstrukci hradu přišel rodák z nedalekého Bochova Alois Naff, který byl velkým propagátorem obnovy Hartenštejna.

Labyrintem vás provedou bezpečné chodníčky

Zhotovil plány bývalého hradu a vypracoval projekt, na jehož základě vznikla žádost o podporu z veřejných prostředků. Peníze na zahajovací výkopové práce poskytl zkrášlovací spolek a městská spořitelna. Práce započaly roku 1933. Proběhly zajišťovací práce a oprava okolních cest.

V roce 1936 se vyklidila severní věž, zvaná též Karlovarská. Obnovilo se schodiště a po vyzdění se věž zastřešila netypickým způsobem. Uvnitř se dokonce proměnila natolik, že se v ní dá ubytovat. Zpevnila se plocha nádvoří a chvíli se zde pořádaly taneční akce a zábavy.

S příchodem války ale nastal další úpadek Hartenštejna, který vyvrcholil v 60. letech zřícením zastřešení věže. Poslední a dnes nejviditelnější rekonstrukce proběhla díky městu Bochovu v letech 2006 až 2015. Obnovilo se zastřešení Karlovarské věže, v jejíchž útrobách dokonce vznikla úžasná panoramatická rozhledna.

Hrad je volně přístupný po celý rok. Karlovarská věž coby rozhledna od dubna do října. Klíče od věže si lze zapůjčit v infocentru města Bochov nebo v restauraci Radniční sklípek.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.