Stříbrná stezka v Kutné Hoře ukazuje i místo, kde se kvůli těžbě propadla zem

24. březen 2017
Česko – země neznámá

Kutná Hora ve středních Čechách má bohatou hornickou minulost. Po jejích stopách provází naučná Stříbrná stezka. Vede totiž kolem nejzajímavějších pozůstatků spjatých s kutnohorským hornictvím a hutnictvím. A protože je zajímavostí skutečně hodně, je stezka rozdělená na jižní a severní okruh.

Jižní stezka se vine romantickým údolím říčky Vrchlice, kde najdete pozůstatky štol a krásný výhled na historické památky Kutné Hory. Je vhodná pro rodiny s dětmi, je dlouhá devět a půl kilometru a nabízí příjemnou pohodlnou procházku.

Severní okruh je delší a náročnější. Čtrnáctikilometrová trasa vede až na vrchol Kaňk, který je díky středověkému dolování celý prokutaný. Jedno z nejzajímavějších zastavení představuje na této trase mohutná prohlubeň, která vznikla v roce 1969 propadnutím zeminy nad vytěženými prostorami. Jedná se o místo mezi starými doly Kříž (Barbora) a Vidrhol.

Prostor okolo třicetimetrové jámy je z bezpečnostních důvodů obehnaný plotem. Na samotné dno sice neuvidíte, ale impozantní je i celková šíře propadliny. Zaujme i geology – hluboké stěny nabízejí krásný pohled pod úroveň krajiny.

Na povrchu je svrchní část a pod ní křídové sedimenty. Teprve dole se nachází rostlá skála, do které ústí pyritová žíla obsahující stříbro. Pokud se podíváte pozorně, právě dole na úrovni skály uvidíte také zbytky chodeb ze 14. století. Ostatně celá tato oblast je plná různých prohlubní a jam coby pozůstatků dávné hornické činnosti.

Spustit audio