Stříkačka byla i na trakaři. Hasičské muzeum v Kočí vystavuje historickou techniku

2. listopad 2016
Česko – země neznámá

V Pardubickém kraji nedaleko Chrudimi leží obec Kočí. U hlavní silnice směrem na Vysoké Mýto v ní stojí Hasičské muzeum. Je soukromé a provede vás po něm Jakub Morávek, nebo některý z místních hasičů. Právě oni se v roce 2002 rozhodli, že pro budoucí generace zachrání vyřazenou hasičskou techniku, a to nejen z naší republiky.

Jakub Morávek, zakladatel a majitel Hasičského muzea v Kočí přiznal, že založení stálo hodně práce a času. Nejdřív měl všechny exponáty u sebe doma, ale pak se přidaly další sbírkové předměty. A prostory se musely rozšířit. Nové místo našli hasiči v bývalé zemědělské stodole. Ještě před rokem v ní byly k vidění dva tři automobily, postupně se ale plní. Časem se proto může stát, že budou v Kočí potřebovat znovu expandovat.

Ve velké vitríně v rohu haly můžete vidět hasičské uniformy z nejrůznějších států, pracovní oděvy hasičů pocházejí z Koree, Litvy, Francie, Ukrajiny, Holandska nebo Jižní Afriky.

A jak je Jakub Morávek shání? Pokud jede kamkoli do zahraničí, veze s sebou uniformu našeho hasičského sboru a snaží se ji vyměnit za oblečení hasičů té dané země. Někdy ani měnit nemusí a cizí uniformu dostane jako dar.

Všechna auta by měla být pojízdná

Nejstarším exponátem muzea je červená hasičská Tatra 30 z roku 1928. Je zrenovovaná a hlavně pojízdná. Nadšenci se všechna auta snaží dát dohromady podle dobových dokumentů a především je zprovoznit. Zmíněná Tatra se tak už byla podívat mezi hasiči v sousední obci.

Stříkačka Praga V3S

Hned vedle stojí výšková technika, šestnácti metrový žebřík na podvozku Robur. Jedná se o jediný takto dlouhý žebřík vystavovaný v hasičských muzeích u nás.

Historickou techniku pro hašení představuje stříkačka Zikmund Pumpe z roku 1952. Další velkou raritou je džberová trakařová stříkačka, která sloužila před první republikou k hašení malých požárů. Trakař se stříkačkou se zkrátka uchopil a jelo se k požáru. Pod modernější stříkačkou Praga V3S se skrývá klasický vojenský třítunový speciál, který znají pánové třeba z vojny.

Ovšem opravdovým kolosem je ZIL 130 - automobil ruské výroby z roku 1968, který do muzea dorazil teprve letos. A teď se ho fanoušci snaží dostat do funkčního stavu, což není lehké. Jakub Morávek už zaúkoloval svého kamaráda, který pracuje v Rusku, aby sháněl důležité náhradní díly. ZIL by poté mohl stát nejen v hale, ale vyrazit i na vyjížďku.

Jakub Morávek přiznává, že jeho práce profesionálního hasiče představuje jistou výhodu při shánění nových unikátů do muzea. Díky své práci se dozví, kde se jaká starší technika vyřazuje nebo prodává, případně mu přátelé z hasičských kruhů dávají zprávy, kde se nachází něco zajímavého.

autor: BAL
Spustit audio