Strupovitosti jabloní se daří ve vlhkém počasí, když je deštivo a teplo

27. duben 2023

„Houbový patogen Venturia inaequalis způsobující strupovitost jabloní je natolik agresivní, že napadá nejen oslabené, ale i zcela zdravé stromy,“ varuje zahrádkářský instruktor Josef Vačkář.

„Jde o hospodářsky nejvýznamnější patogen, který poškozuje naše kulturní jabloně,“ konstatuje odborný instruktor z Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Plzeň-region. Houba přezimuje na opadaném listí jabloní, proto je důležitou součástí prevence strupovitosti se po sezóně napadeného listí zbavit, např. kompostováním. Jestliže stromy v daném roce chorobou netrpěly, může listí na zahradě zůstat.

Riziko rozšíření strupovitosti ale nelze úplně eliminovat. „Houba se rozmnožuje sporami, které se šíří vzdušnými proudy desítky až stovky metrů daleko. Takže i když máme vlastní zahradu v pořádku, můžou k nám dolétnout ze sousedství,“ upozorňuje Josef Vačkář.

Strupovitost na listech jabloně hrozí při deštivém počasí

Kdy a jak zasáhnout proti strupovitosti

Jak dále uvádí, ochrana proti strupovitosti je běh na dlouhou trať, napříč celou vegetací: „K prvotní infekci dochází velmi brzy na jaře při rašení listových pupenů, ve fázi myšího ouška. Ale nejdůležitější doba, kdy bojovat se strupovitostí, nastává ve fenofázi růžového poupěte, to znamená těsně před květem, a pak do červnového propadu plůdků. Ochranu proti strupovitosti je vhodné aplikovat v intervalu 7 až 10 dnů, pokud podmínky přispívají k rozvoji choroby. Strupovitosti se daří, když je vlhké počasí, deštivo a teplo, to klíčí spory houby nejlépe.“

Strupovitost u jabloně je okem viditelná, až když se na listech začnou objevovat olejové žlutohnědé skvrny, což bývá už na počátku června. Tyto skvrny dále hnědnou a následně úplně zčernají. Skvrny najdete na listech, stopkách a plodech jabloní. Takto poškozené plody odsoudí jablka do nestandardní kategorie.

Postřik proti strupovitosti vybírejte v závislosti na fenofázi, ve které ho budete provádět. „Když budeme ošetření dělat časně zjara při rašení, kdy na stromech není žádná listová plocha, zvolíme kontaktní přípravek, třeba s účinnou látkou síra, měď nebo captan. Pokud jabloň kvete a pod květní růžicí je jen málo lístků, kontaktní přípravek může nahradit přípravek se systémovým účinkem. Po odkvětu při nárůstu letorostů je čas na systémové přípravky,“ radí zahrádkářský instruktor Josef Vačkář.

Spustit audio