Studánka U Chaloupky nedaleko Jihlavy zve poutníky k odpočinku i na výbornou vodu

11. červen 2014
Česko – země neznámá

Kousek za Jihlavou, v srdci Vysočiny, pramení v lese studánka krytá novotou zářící dřevěnou stříškou. Na háčcích nad tryskající vodou visí dva porcelánové hrníčky. Co víc si může unavený poutník přát? Jsme navíc v lesích, kde horníci před dobrými sedmi sty lety těžili stříbro.

Studánku U Chaloupky najdeme v lese asi dva kilometry od Hybrálce na Jihlavsku. Chaloupka, podle které se jmenuje, tam stále stojí.

„Údajně to byla chaloupka postavená místním sedlákem. Měl nezvedeného syna. Aby mu nedělal ostudu ve vsi, postavil mu domek v lese, aby si tam realizoval své nevybouřené mládí,“ říká hybrálecká kronikářka Anežka Rychtecká. „Později se tu prý scházeli o sobotách a nedělích faráři, kteří si povídali o svých ovečkách a pili mešní víno,“ dodává starosta Hybrálce Antonín Pokorný.

Od chaloupky je to ke studánce jen pár kroků. Ukazatel navádí přes dřevěný můstek do lesa. Studánku teď kryje nový dřevěný domeček, svah nad ní je vyčištěný od náletových dřevin, z nebezpečného ztrouchnivělého stromu zbyl jen pařez. „Byla tady jen taková betonová skruž vycpaná igelitem. Vypadalo to hrozně. Rozhodli jsme se to zvelebit, aby to tu bylo pro lidi,“ vysvětluje starosta.

Chaloupka

Za zmínku stojí i výborná voda, která ze studánky vytéká. Možná může za její kvalitu dávná těžba stříbra. Pravda je, že místní znalci poznají vodu ze Studánky U Chaloupky mezi jinými.

Spustit audio