Sušená dýně chutná lépe než mango. Jen je třeba vědět, jak na ni
Nejlepší dárky jsou ty, které pro své drahé sami vyrobíme. A může to být například i dárek jedlý. Co byste řekli sušenému ovoci?
Radka Limlová z Bobrové na Žďársku umí vykouzlit výbornou sušenou dýni.
Člověk by řekl, že dýně nemá na sušení dost výraznou chuť. Radka Limlová má ale skvělý recept, jak této zelenině chuť dodat, a vytvořit z ní sladkou laskominu.
„Je to pracné, trvá to tři dny, než se to dostane do sušičky,“ říká Radka s tím, že k sušení je vhodná jak malá dýně Hokaido, tak i velká, která často roste, až přerůstá na českých zahrádkách.
Sušit je možné dýni Hokaido i přerostky ze zahrad
První den je třeba dýni nakrájet na kostičky, samozřejmě oloupanou a vypeckovanou. „Kostičky naložím do vody se lžičkou kyseliny citronové. Za dvacet čtyři hodin to sliji,“ popisuje Radka Limlová.
Kyselé kostky potom zasype krystalovým cukrem. Původní recept říká kilogram cukru na kilogram dýně, ale Radka Limlová dává cukru méně. V cukru leží dýně také celý den. Třetí den se kostky vaří, než zesklovatí, a jdou na dvacet čtyři hodin do sušičky. Kdo tento přístroj nemá, může dýni sušit v troubě na pečícím papíru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.