Švarná Hanka v Beskydech slaví 130 let. Domovníkem na ní býval Petr Bezruč

30. srpen 2017
Česko – země neznámá

Beskydský Grúň je malebný horský hřeben. V minulosti býval nezalesněný a na jeho loukách a pastvinách hospodařili lidé z osady Grúň, části Starých Hamer. Rostlo tam obilí, brambory, pásly se ovce i krávy. Pro místní usedlíky a také pro stále častější pocestné otevřela slovenská schovanka Anna Wieliczková v dřevěné chalupě pod vrškem Kozlena „ferlok.“

Prodávala v něm kořalku, pivo, slaninu a další pochutiny. Dařilo se jí, a tak koupila od pana Šiguta větší hospodářství a v budově zřídila hospodu, brzy vyhlášenou po celém okolí.

Anně Wieliczkové říkali na Grúni Hanka. A tak v době, kdy se její hospodě nejvíce dařilo, dostal její podnik název Švarná Hanka. Ačkoli s krásou této ženy to není jisté. Prý byla menší, zavalité postavy, pro příchozí spíše „hrubá Hanka.“ Nicméně podle vyprávění se o ni dva sousedé poprali tak, že se jejich spor dostal až před soud. Tam ji kdosi označil právě za „hrubou Hanku.“ Soudce ovšem namítl, že dotyčná dáma je docela švarná. A tak jí to už zůstalo.

Pojmenování švarná Hanka pak přešlo i na Andělku Píchovou, další majitelku této prosperující hospody posléze přestavěné na turistickou útulnu. Spolu s manželem koupili chatu už v roce 1903. O pár let později se o útulně U Švarné Hanky začalo hovořit jako o „prvním českém horském podniku ve Slezsku.“ A Andělka Píchová dostala ještě jednu laskavou přezdívku - mamulka české turistiky.

Beskydský hřeben Grúň patřil i mezi oblíbená místa slezského básníka Petra Bezruče. Toho pojilo velké přátelství s rodinou Charbulákovou z nedalekého hotelu Charbulák. Ve Švarné Hance tak často pobýval. A v době po svém zatčení a propuštění z vězení v roce 1916 zde podle oficiálního prohlášení majitelů dělal domovníka.

Zejména dětské návštěvníky potěší volně se pohybující poník a kozy

Daleko pravděpodobnější ale je, že si vychutnával krásu Beskyd a sbíral inspiraci pro svou tvorbu. Dodnes ovšem visí na stěnách Švarné Hanky dvě zdobné židle, na kterých prý Bezruč sedával. Posadit se na ně ale může jen ten, komu vyjde kniha ve stejném nákladu jako kdysi Petru Bezručovi.

Spustit audio