Sváteční atmosféra snadno a rychle. Vánoční pohodu navodí správná dekorace

8. prosinec 2017

Vánoce klepou na dveře a vy možná ještě ani nemáte dárky. Nezoufejte, sváteční atmosféru doma rychle vykouzlíte vánoční dekorací. Chce to pouze trochu fantazie. Když zvolíte správnou barvu, navodíte si vánoční pohodu během chvíle.

Letošním trendem pro vánoční výzdobu je bílá barva doplněná pastelovou fialkovou nebo pistáciovou. Staré dekorace si ale ponechte, můžete je těmito stylovými barvami oživit. Sváteční náladu v interiéru vytvoří především osvětlení. A nemusí to být pouze svíčky.

Díky velkému výběru ledkového osvětlení si můžete interiér nasvítit i různými dekoracemi ve formě světelného kužele, lampiček nebo menších svíček rozesetých po oknech nebo stěnách. Díky verzím na baterie umístíte ledkové osvětlení i do hůře přístupných míst.

Vhodné je i RGB osvětlení, které se dá stmívat, měnit jeho intenzitu a měnit můžete také barvy. Vhodné je rozptýlené světlo umístěné například nahoru na skříň nebo schované za sedací soupravu, odkud nasvítí zespoda celou zeď. Raději světla rozmístěte po bytě rovnoměrně i s ohledem na umístění vánočního stromu. Světla lze použít ve skupinkách například na poličku i na zem, do skleněného válce nebo na skříň.

Originální plochou mohou být i okna

Kvůli vánoční dekoraci nemusíte okna kompletně posprejovat umělým sněhem, ale několik drobných led světýlek působí večer v oknech velmi příjemně. Pro vánoční atmosféru stačí, když si vystřihnete z tvrdého bílého papíru andílky nebo vánoční motivy a lehce je samolepkou připevníte na okno.

Čtěte také

Pro náročnější jsou k dispozici různé samolepky s vánoční tematikou. Záleží na tom, jestli mytí oken chcete následně nechat až na jarní úklid nebo vánoční dekoraci omyjete už na Nový rok.

Stůl nemusí být ozdobený jen na štědrovečerní večeři

Tradiční Vánoce jsou také o maličkostech. Trend představují dekorace, které si sami vytvoříme. Mohou být z různých přírodních materiálů a nevadí, pokud jsou nedokonalé a je na nich vidět neprofesionální ruka.

Vánoční dekorace

Hodí se kaštany, šípky, šišky, větvičky nebo sušené ovoce. Vše, co můžeme nějak kreativně využít. Samozřejmě vrchol Štědrého dne uzavírá večeře a s tím spojená výzdoba stolu. Hodí se stůl připravit tak, aby jeho výzdoba vydržela po celé svátky. Neobejdeme se bez svátečního prostírání a ubrusu. Na stole by neměla chybět krásná váza s květinami a vyplatí se na stůl umístit adventní věnec.

Hezky působí různé varianty skleniček, které si také nazdobíme, ať už menšími samolepkami nebo třeba pouze pocukrovaným okrajem. Právě na stole si můžete dopřát různé další maličkosti - šištičky, menší suché vazby květin, větvičky, malé svíčky s andílky, rozeseté blýskavé kamínky nebo hvězdičky. Servírovat můžete z menšího pojízdného stolku, aby se jídlem nezaplnil celý stůl.

Spustit audio